Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση του έργου της προανακριτικής για το Νίκου Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες στην υπόθεση «Καλογρίτσας gate».

Πρώτος μάρτυρας ο Τόμπρας

Σήμερα η προανακριτική επιτροπής της Βουλής κατάρτισε την πρώτη λίστα μαρτύρων και σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη 13 Απριλίου προγραμματίστηκε η εξέταση του Κυριάκου Τόμπρα, που μεσολάβησε, προκειμένου ο Χρήστος Καλογρίτσας και η λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC να έρθουν σε συμφωνία.

Ο κ. Τόμπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του και στο ερώτημα αν ο Καλογρίτσας τον είχε ενημερώσει ότι η επιθυμία του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να φτιάξουν ένα κανάλι, απάντησε: «Κοίτα, αυτό το ήξερε όλη η Ελλάδα τότε, ότι ο Καλογρίτσας ενεργούσε για λογαριασμό του Μαξίμου. Και να μου έλεγε κάτι αντίθετο, δεν θα το πίστευα».

Αμέσως μετά την εξέταση του κ. Τόμπρα, θα κληθεί ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, ο στενός του συνεργάτης Χρήστος Νικολάου και στη συνέχεια ο διευθυντής λογιστηρίου της λιβανέζικης εταιρείας, Αντώνης Λιανός.

Η λίστα των μαρτύρων

Η συγκεκριμένη πρώτη λίστα μαρτύρων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Προτάσεις από τα κόμματα κατατέθηκαν και για τους επόμενους κύκλους μαρτύρων.

Η ΝΔ πρότεινε για τον πρώτο κύκλο μαρτύρων τους: Κ. Τόμπρας, Χρ. Καλογρίτσας, Χρ. Νικολαου, Αν. Λιανος. Για το δεύτερο κύκλο μαρτύρων τους: Δ. Βερύκιος, Ε. Μαρινάκης, Κ. Βαξεβάνης.

Επίσης, προτάθηκε στο προεδρείο της επιτροπής να αιτηθεί από τη Δικαιοσύνη τη δικογραφία για τα «βοσκοτόπια».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η αρχή των καταθέσεων να γίνει από τους πολιτικούς ενάγοντες, προτείνοντας κατά σειρά τους: Χρήστο Καλογρίτσα, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Χρ. Νικολάου, Αντ. Λιανό, στελέχη των επιχειρήσεων της οικογένειας Χούρι, Μισελ Σααντ, στέλεχος CCC, Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ, Μάριο Μπαχα (νομικός σύμβουλος Attika), Αθανάσιο Τσάδαρη, Αθήνα Κουσκουρη, Ειρηνη Φιλακουριδου, Τάκη Θεοδωρικάκο, Δημητρη Τερζόγλου, Κώστα Βαξεβάνη

Ένταση για τον Σπίρτζη

Πάντως προκλήθηκε ένταση όταν η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ζήτησε την εξέταση ως μάρτυρα του Χρήστου Σπίρτζη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύουμε ότι ξέρει πολλά ο κ. Σπίρτζης. Να μπει στον κατάλογο από τώρα» υποστήριξε η κα Γιαννακοπούλου.

Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης αντέδρασαν, λέγοντας: «Για καλέστε τον, για καλέστε τον να έρθει να τα πει» με τη  βουλευτή του ΚΙΝΑΛ να ανταπαντά: «Μην εξάπτεστε, όλα με τη σειρά τους, θα έρθουν όμορφα κι ωραία, όλα και όλοι θα έρθουν».

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, ο Παύλος Πολάκης, προκειμένου να «ενισχύσει» τις θέσεις του κόμματός του, ανέφερε: «Θα εξετάσουμε αυτούς που θέλουμε, θέλετε δεν θέλετε», με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να του απαντά: «Μην δημιουργείς ένταση. Δεν έχει κάμερες να στήνεις σόου».