Στον «αέρα» βρίσκεται η πλατφόρμα self-testing.gov.gr, μέσω της οποίας δηλώνονται από τους πολίτες τα αποτελέσματα των ατομικών τεστ για τον κοροναϊό.

H πλατφόρμα περιλαμβάνει οδηγίες προς τους πολίτες για τη χρήση των self test, πληροφορίες για τη δήλωση αποτελέσματος των self-test για Covid-19, καθώς και τη σχολική κάρτα.

Σημειώνεται πως η διάθεσή τους έχει ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς, ενώ από την Παρασκευή η παραλαβή τους θα μπορεί να γίνεται από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σε πρώτη φάση θα διανέμεται ένα από τα δύο ρινικά αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ που δικαιούνται ανά εβδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από την προσεχή Δευτέρα θα μπορούν να λάβουν και το δεύτερο.

Η διαδικασία

Οι ίδιοι θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48 ώρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδό τους στο σχολείο, ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν γονείς και κηδεμόνες αφού γίνει το τεστ στο σπίτι είναι η εξής:

  • Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr.
  • Εκεί, αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ, καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα εμπεριέχει τα ίδια στοιχεία με την εκπαιδευτική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που βγει θετικό

  • Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, ακολουθείται η ιδία διαδικασία και θα υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που θα γίνει δεύτερο δωρεάν τεστ καθώς και  κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
  • Ο μαθητής και η οικογένεια του παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ στην περίπτωση που ο επανέλεγχος είναι επίσης θετικός, θα υπάρξει επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σημειώνεται ότι όσοι μαθητές δεν έχουν μαζί τους την σχετική βεβαίωση δεν θα μπαίνουν στο σχολείο και θα παίρνουν απουσίες.

Μαζί με τους νέους κανόνες ισχύουν και όλα τα προηγούμενα μετρά προστασίας για την λειτουργία των σχολείων και συγκεκριμένα θερμομέτρηση πριν την είσοδο, μάσκες κατά την διάρκεια των μαθητών στο σχολείο αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες.

Πώς κάνουμε το self test

Tα self test δεν μπορούν να διενεργηθούν στα φαρμακεία, ενώ τα βήματα για τη διενέργειά του είναι συγκεκριμένα.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Τοποθετούμε την μπατονέτα περίπου 4 εκατοστά μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και περιστρέφουμε 5-6 φορές.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.
  • Τοποθετούμε τον στυλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.
  • Πιέζουμε τον στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό.
  • Ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα.

Εντός 10 ημερών θα διατίθενται σε όλο τον πληθυσμό

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως, πέραν των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τα self test θα μπορούν να διατίθενται στο γενικό πληθυσμό εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Σε συνέντευξή του στο Star, τόνισε ότι «εκτιμώ ότι εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεσή τους για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση (για οριζόντια διάθεση των self test στους εργαζόμενους) θα είναι οριζόντια.