Για εμπαιγμό κάνουν λόγο έμποροι της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενοι στο μπλόκο που μπήκε, από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση, αργά χθες το βράδυ, στο προγραμματισμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Η απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη ήρθε ως απόρροια της ανησυχητικής πορείας του κοροναϊού στην πόλη, μετά από την έκτακτη συνεδρίαση – θρίλερ της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως λένε χαρακτηριστικά έμποροι, μιλώντας στη Voria.gr «είναι αδιανόητο δυο ημέρες νωρίτερα να ανακοινώνουν οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου πανελλαδικά, γνωρίζοντας την επιθετική πορεία του ιού και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και την τελευταία στιγμή να εξαιρούν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου τρεις περιοχές».

Υπενθυμίζεται πως η εισήγηση της επιτροπής, ήρθε στο παραπέντε της εφαρμογής των μέτρων χαλάρωσης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί η πρόταση από την κυβέρνηση και να εξαιρεθούν τελικά από το άνοιγμα της Δευτέρας Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.

Όπως λένε οι έμποροι κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος όμως παράλληλα αναρωτιούνται τι θα γίνουν τα εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει και ποτέ τελικά θα ανοίξουν. Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα λουκέτα εμπορικών καταστημάτων που είναι, όπως τονίζουν προ των πυλών.

Είναι χαρακτηριστικό πως, χθες από νωρίς το πρωί, ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων άνοιγαν κούτες με εμπορεύματα, έφτιαχναν τις βιτρίνες τους, καθάριζαν και προετοίμαζαν τις επιχειρήσεις τους για το επικείμενο άνοιγμα των επιχειρήσεων.

«Μοιάζει με ανέκδοτο, κάθε λίγο αλλάζουν τις ημερομηνίες ανοίγματος, ακολουθούν ένα ακορντεόν καθεστώς λειτουργίας που μας έχει στραγγίξει. Η τακτική αυτή αποτελεί ταφόπλακα για τον κλάδο μας. Το ζητούμενο είναι να ανοίξουμε επιτέλους και να μην μας εμπαίζουν! Περιμέναμε πως και πως πως να ανοίξουμε και τελικά δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Είμαστε πέντε μήνες κλειστά. Κάναμε αγώνα να βρούμε εμπόρευμα και τελικά θα μείνουμε να το κοιτάμε… Φοβάμαι πως έχει χαθεί ο έλεγχος» τονίζει έμπορος επισημαίνοντας πως όλο το διάστημα που λειτουργούσαν οι εμπορικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, εφάρμοζαν πιστά και απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάτι που επρόκειτο να το τηρήσουν ευλαβικά και από την ερχόμενη Δευτέρα, αν άνοιγαν τα καταστήματα τους.

«Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Μόλις αισθανθήκαμε μια μικρή σπίθα αισιοδοξίας με την ανακοίνωση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό περιορισμούς βέβαια πάντα, η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά έκανε πίσω για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει συσσωρευμένο απούλητο εμπόρευμα, από πέρυσι, που έχουμε πληρώσει συν το καινούργιο. Ποτέ θα τα πουλήσουμε όλα αυτά;» αναρωτιέται έμπορος υποδημάτων υπογραμμίζοντας πως θα ήταν ολέθριο αν χαθεί και το φετινό Πάσχα.

Υπενθυμίζεται πως φρένο μπήκε και στις διαδημοτικές μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, που επρόκειτο να ισχύσουν από σήμερα.