Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παγώνει τη χρήση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που το έλαβε.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης ματαιώνονται περίπου 10.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμού, αναφέρει το ολλανδικό πρακτορείο ANP και αναμεταδίδει το Reuters.

Περιορισμοί στη χρήση του εμβολίου αποφασίστηκαν επίσης σε Γερμανία, Γαλλία και Καναδά λόγω σπάνιων κρουσμάτων θρόμβωσης, τα οποία δείχνουν να εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Η Γερμανία συνέστησε στους πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να λάβουν ενισχυτική δόση με διαφορετικό σκεύασμα.

Στη Βρετανία, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει καταγράψει συνολικά 30 ύποπτα περιστατικά θρόμβωσης, από τα οποία τα 22 αφορούσαν θρομβώσεις στις κοιλίες του εγκεφάλου.

Η Αρχή επανέλαβε ωστόσο ότι τα οφέλη του εμβολιασμού συνεχίζουν να υπερσταθμίζουν το ρίσκο.

«Ο αριθμός και η φύση των πιθανών ανεπιθύμητων δράσεων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής δεν είναι ασυνήθιστα συγκριτικά με άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται ευρέως» ανέφερε η βρετανική υπηρεσία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι τα περιστατικά διαταραχών του αίματος οφείλονται στο ίδιο το εμβόλιο ή όχι.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πάντως συνεχίζεται.