Για σήμερα στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, στην οποία καλούνται να εγκρίνουν την πρόταση της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 120,5 εκ. ευρώ.

Η σημερινή διαδικασία, αν και χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως βαίνει προς αναβολή λόγω έλλειψης απαρτίας, θεωρείται κρίσιμη. Πηγές της διοίκησης του ομίλου απευθύνουν έκκληση στους μετόχους για τη συμμετοχή τους, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πάλαι ποτέ ισχυρός κατασκευαστικός βραχίονας, η θυγατρική Άκτωρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποσκοπεί στην άντληση 120,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη ζημιογόνων δραστηριοτήτων της Άκτωρ και 20,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος ανάπτυξης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγές της διοίκησης τόνιζαν λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση πως «κανένας μέτοχος δεν έχει ηθικό δικαίωμα να ζητήσει αναβολή. Όποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει προσκόμματα αναλαμβάνει την ευθύνη ενώπιον των 6.000 εργαζομένων για το ό,τι θα ακολουθήσει». Οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε προχθές ο όμιλος και ανέρχονται σε ζημιές 186,7 εκ. από 131,4 εκ. ευρώ το 2019, ενώ ο κλάδος της κατασκευής είχε αρνητική λειτουργική κερδοφορία 155 εκ. ευρώ από -123 εκ ευρώ το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάκτωρ έχει κινήσει παράλληλα και τις διαδικασίες ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 50 εκ. ευρώ, η οποία θα καλύψει ανάγκες ρευστότητας της Άκτωρ μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία προβλέπεται για τον Ιούνιο. Ωστόσο πηγές της εισηγμένης σημειώνουν ότι για να τρέξει η χρηματοδότηση – γέφυρα (ομόλογο προς τους μετόχους) θα πρέπει να εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε περίπτωση αναβολής της σημερινής διαδικασίας η νέα γενική συνέλευση των μετόχων θα πρέπει να οριστεί έως τις 22 Απριλίου. Στο ενδεχόμενο που δεν περάσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση θα πρέπει να επαναφέρει νέα πρόταση.