Όλο και περισσότερο αυξάνονται στην Τουρκία οι φήμες πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει ανασχηματισμό.

Οι υπουργοί που ακούγεται πως θα φύγουν είναι πολλοί, όπως κι αυτοί που θα «μπουν» στην κυβέρνηση. Aκούγεται, μάλιστα, ότι σκοπεύει να φέρει αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείου Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Τανσού Τσιλέρ.

Δυο, όμως, είναι εκείνοι που δεν πρόκειται να μετακινηθούν, αφού φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και τους θέλει στην κυβέρνησή του. Όλα αυτά ενώ η Τουρκία «βουίζει» πως ο «σουλτάνος» ετοιμάζει την επιστροφή του γαμπρού του στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι… αμετακίνητοι του Ερντογάν, λοιπόν, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, είναι δυο: ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Οι αμετακίνητοι του Ερντογάν

Και οι δυο έχουν… μακρά ιστορία με τον Ερντογάν, αφού κατά περιόδους ο πρόεδρος της Τουρκίας τους έχει στηρίξει.

Ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Σοϊλού είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κοροναϊού. Η απαγόρευση είχε ανακοινωθεί βράδυ Παρασκευής και θα ίσχυε για δυο μέρες, με αποτέλεσμα σε μαγαζιά και φούρνους να γίνει χαμός.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε, τότε, υποβάλει την παραίτησή του, αφού είχε προκληθεί σάλος στην Τουρκία με το φιάσκο, αλλά ο Ερντογάν δεν την έκανε δεκτή και τον κράτησε στη θέση του. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι ο Σοϊλού έγινε υπουργός Εσωτερικών μετά το πραξικόπημα του ’16.

Όσο για τον Ακάρ, είναι εδώ και χρόνια κοντά στον Ερντογάν και ακόμη κι όταν υπήρξαν «σκιές» για τις κινήσεις του το βράδυ του πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος ουδέποτε τον αμφισβήτησε.

Τον Αύγουστο του 2015 ο Χουλουσί Ακάρ ήταν η προσωπική επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Το ρόλο του τον υπηρέτησε πιστά ο Ακάρ, βάζοντας… πλάτη σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις που εμπνεύστηκε ο «σουλτάνος» (Συρία, Ιράκ). Και τον Αύγουστο του 2018 πάλι ήταν ο Ερντογάν που τον έπεισε να βγάλει τη στολή και να βάλει κοστούμι για να γίνει υπουργός Άμυνας της χώρας.