Δεν έχουν κλειδώσει ακόμη οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον Χαρδαλιά σήμερα το απόγευμα στις 18.00 κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr θα εξαρτηθεί από το πώς θα κυλήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία ξεκίνησε στις 13:00.

Αν δηλαδή η συνεδρίαση μετατραπεί σε θρίλερ, τότε η ανακοίνωση του νέου σχεδίου θα γίνει αύριο, Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρία μέτρα τα οποία έχουν κλειδώσει για την κυβέρνηση και θεωρούνται δεδομένα.

Το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα και φυσικά να κλειδώσουν οι ημερομηνίες εφαρμογής τους.

Από την πλευρά της η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση ένα σχέδιο, στο οποίο βασικό όπλο θα είναι τα self test τα οποία θα φτάσουν στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και σκοπό θα έχει να σταματήσει η οικογενειακή διασπορά και οι συναθροίσεις σε σπίτια.

Δεδομένο θεωρείται επίσης πως δεν θα γίνει ταυτόχρονο «άνοιγμα» δραστηριοτήτων, καθώς το σχέδιο αυτό δεν προκρίνεται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Επιτροπή.

Οι τρεις βαλβίδες αποσυμπίεσης που έχουν κλειδώσει:

  • Απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σάββατο 3 Απριλίου,
  • Άνοιγμα Λυκείων, άμεσα με self test,
  • Άνοιγμα του Εμπορίου, από 5 Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα με click inside.

Οι παραπάνω αποφάσεις θεωρούνται ειλημμένες από την κυβέρνηση, η οποία βέβαια περιμένει με αγωνία και την εισήγηση των ειδικών.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες και πρακτικά ζητήματα τα οποία είναι υπό εξέταση και για τρία μέτρα που θα ανακοινωθούν.

Πιέζει για click in shop και λειτουργία του 13032 η κυβέρνηση

Όλα δείχνουν πως η λειτουργία του λιανεμπορίου, που θα δώσει μία ανάσα στους εργαζόμενους, να ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Η ζυγαριά για τη λειτουργία τους γέρνει προς τη μέθοδο click in shop.

Αν συμβεί αυτό θα ενεργοποιηθεί το SMS στο 13032 και ο καταναλωτής θα πρέπει να στέλνει SMS για να κάνει τα ψώνια του και θα έχει διάρκεια τρεις ώρες.

Σήμερα η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε σαφές πως επιθυμία της είναι οι καταναλωτές να μπορούν να μπουν στα εμπορικά καταστήματα και να κάνουν τα ψώνια τους κανονικά, έχοντας στείλει ένα μήνυμα την ημέρα στο 13032 και με χρονικό περιθώριο τριών ωρών.

Βέβαια να σημειωθεί πως αυτό «σκοντάφτει» στις ενστάσεις των λοιμωξιολόγων, που φαίνεται πως προκρίνουν ότι σε αυτή τη φάση, αν επαναλειτουργήσει η αγορά, αυτό πρέπει να γίνει με τη μέθοδο του click away.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η λειτουργία των καταστημάτων δεν ελλοχεύει κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού, ιδιαίτερα με τη μέθοδο πρωτίστως του click away και δευτερευόντως του click in shop.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα και όχι τα πολυκαταστήματα, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να δούμε και τι θα εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίασή της, και τις ανακοινώσεις που θα υπάρξουν πιθανόν ακόμη και σήμερα.

Άνοιγμα Λυκείων σύντομα και εφόσον έχουμε self test

Σύντομα αναμένεται να ανοίξουν και τα Λύκεια στη χώρα. Η ακριβής ημερομηνία θα κριθεί από το πότε θα έρθουν τα self test στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην ΠτΔ πως η πρώτη παραλαβή θα φτάσει στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και προτεραιότητα θα δοθεί η χορήγησή στους μαθητές του Λυκείου, γεγονός που υποδηλώνει πως πρώτα θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια.

Επομένως δεν αποκλείεται οι μαθητές του Λυκείου να επιστρέψουν στα θρανία τους και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αν έρθουν νωρίς τα self test.

Αν όχι τότε το άνοιγμα των Λυκείων πάρει για 12 Απριλίου.

Όσον αφορά την εστίαση, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από την Επιτροπή των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν το επικρατέστερο σχέδιο είναι εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, η εστίαση να ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.