Τη διακοπή της χορήγησης των δόσεων της AstraZeneca σε όλους τους Γερμανούς, άνδρες και γυναίκες, κάτω των 60 ετών συστήνει η αρμόδια επιτροπή (Stiko). Η εισήγηση έγινε μετά τα 31 σπάνια θρομβοεμβολικά περιστατικά που καταγράφηκαν στη χώρα, σε σύνολο περίπου 2,7 εκατομμυρίων εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα – εκ των οποίων το 58% γυναίκες κάτω των 60 ετών – και τους 9 θανάτους.

Η επιτροπή συστήνει, ταυτόχρονα, η χορήγηση στις υπόλοιπες ομάδες να γίνεται «μετά από ιατρική έγκριση και με προσωπική ευθύνη και αποδοχή των κινδύνων που υπάρχουν, μετά από αναλυτική παρουσίασή τους», σύμφωνα με τις πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ. Επίσης, όσον αφορά τους Γερμανούς κάτω των 60 που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκ νέου και θα παρουσιάσει τις συστάσεις της ως το τέλος Απριλίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου οι κυβερνήσεις του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και η πόλη του Μονάχου. Το τι θα συμβεί συνολικά στη Γερμανία συζητείται αυτή την ώρα στις διασκέψεις που έχουν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γενς Σπαν με τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Υγείας των 16 κρατιδίων.

Μέχρι στιγμής, τόσο η Γαλλία όσο και ο Καναδάς έχουν αποφασίσει να μην χορηγούν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όλους τους πολίτες τους κάτω των 55 ετών.

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρώτη φάση μετά την έγκρισή του από τον ΕΟΦ, τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες είχαν δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στην ακριβώς αντίθετη κατηγορία – τους πολίτες κάτω των 65 ετών – επικαλούμενες τότε τις ελλιπείς δοκιμές που είχαν γίνει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και τα ανεπαρκή στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά εκ μέρους της εταιρείας και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.