Σε γρίφο εξελίσσεται το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της πανδημίας του κορoναϊού, με το υπουργείο Παιδείας και την επιτροπή λοιμωξιολόγων να αναζητούν τρόπους για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα οι μαθητές στα θρανία, καθώς παρά το ότι η τηλεκπαίδευση εξελίσσεται ομαλά και στις δύο βαθμίδες,  η δια ζώσης διδασκαλίας είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει.

Όπως δήλωσε χθες το πρωί μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, δεδομένου ότι οι δύο αυτές βαθμίδες έμειναν κλειστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι στόχος είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα.

Μπορεί η βούληση του υπουργείου να είναι να επιστρέψουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι φαίνονται διστακτικοί στο ταυτόχρονα άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων – εάν δεν επιλεχθεί η 5η Απριλίου – να μετατεθεί για τις 12 Απριλίου με όλα τα σενάρια όμως να είναι ανοιχτά.

Ασαφές παραμένει ωστόσο, πότε θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί – βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης – ότι για να βγει το λουκέτο από τα σχολεία θα πρέπει προηγουμένως να έχει ξεκινήσει η διάθεση των self test στα φαρμακεία, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ένα τεστ την εβδομάδα οι μαθητές.

«Κλειδί» τα self test για το άνοιγμα των σχολείων

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε  ότι πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρωτοβάθμιας. «Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Ο… Γολγοθάς των υποψηφίων των Πανελλαδικών

Εν τω μεταξύ, μεγάλη αγωνία υπάρχει για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Oι μαθητές που βρίσκονται στην Γ΄ λυκείου, εκτός από την τηλεκπαίδευση, κάνουν και τα φροντιστηριακά τους μαθήματα – που είναι αναγκαίο κακό για πολλούς από αυτούς – μέσω υπολογιστή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρκετοί μαθητές γυμνασίων και λυκείων έχουν να πατήσουν το… πόδι τους σε σχολική αίθουσα από τις 5 Νοεμβρίου

Ο «πονοκέφαλος» για όσους προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς οι εν λόγω μαθητές έχουν χάσει την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία, με τους καθηγητές τους ενώ ο μόνιμος εγκλεισμός σε ένα σπίτι περνώντας πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή, έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων.

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής

Στην αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα υπάρξει εισήγηση για το πώς θα μπορέσει να σηκώσει «ρολά» η χώρα. Η επιτροπή των ειδικών καλείται  να δώσει το χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή άρση του lockdown, ενώ με βάση τις προτεραιότητες προηγείται το άνοιγμα του λιανεμπορίο και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Υποχρεωτικά τεστ κοροναϊού σε μαθητές

Νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν επείγουσες ανάγκες, κατατέθηκαν χθες βράδυ στη Βουλή, ενταγμένες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τις οποίες:

Προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορoναϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους.

Παρατείνεται η ισχύς διατάξεων Π.Ν.Π. που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κοροναϊού COVID-19 στον χώρο της εκπαίδευσης, έως τις 31.7.2021 (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους).

Παρατείνονται έως τις 31.7.2021 οι ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών στα Α.Ε.Ι. μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κοροναϊού COVID-19 για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τμηματικής εξόφλησης των προμηθευτών ειδών ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19.

Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι της ημεδαπής ως Προέδρων ή Αντιπρόεδρων του Διοικητικού Συμβουλίου του Διόφαντου, με την αυτοδίκαιη ένταξή τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης στο Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία τους. Επίσης, παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με κοινή υπουργική απόφαση, των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του Διόφαντου για την πλήρη απασχόλησή τους στο Ινστιτούτο.

Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του καθορισμού του πλαισίου και της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης ή τροποποίησης αδειών για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2, κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ν. 4763/2020 και συγκεκριμένα πριν από τις 20.12.2020.

Τονίζεται ο ενδεικτικός χαρακτήρας των δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων που απαριθμούνται στην υποπαράγραφο β’ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α΄12), με βάση τους οποίους κατανέμεται το είκοσι τοις εκατό (20%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι.. Προβλέπεται η δυνατότητα ορισμού υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών, καθώς και, στην περίπτωση αυτή, επιλογής ορισμένων εκ των προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών από κάθε Α.Ε.Ι..

Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ημερήσιας αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (Ε.Ε.Α.Π.) της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).

Επιλύεται ζήτημα που ανέκυπτε σχετικά με την ικανοποίηση αιτημάτων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) και συναινούν σε μετάταξή τους σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας.

Για την αποτελεσματική κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) του κλάδου ΔΕ01-Ε.Β.Π. (βοηθών βρεφοκόμων-παιδοκόμων) είναι δυνατόν να καλύπτονται κατά τη διαδικασία των ειδικών προκηρύξεων του άρθρου 86 του ν. 4547/2018.

Συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού που απασχολείται για τις ανάγκες καθαριότητας και φύλαξης των κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνονται για λόγους δημόσιας υγείας έως τη σύναψη των συμβάσεων μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαδικασιών πρόσληψης ή των διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης υπηρεσιών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης.6.2021.

Με τις ως άνω ρυθμίσεις, αντιμετωπίζονται ανάγκες που έχουν προκύψει εξ αιτίας του κοροναϊού και άλλων συνθηκών, με στόχο τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την επίλυση προβλημάτων.