Η Ρωσία και η κινέζικη εταιρία Shenzhen Yuanxing Gene-tech συμφώνησαν για την παραγωγή τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι  η παραγωγή θα καλύψει 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο επικεφαλής RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι η συνεργασία θα «αυξήσει την παραγωγική ικανότητα για επιπλέον δόσεις, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το ρωσικό εμβόλιο σε όλο τον κόσμο»

Το RDIF ανέφερε πως η εμπορική παραγωγή του εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο.

Εκπρόσωπος του RDIF δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) , ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε είναι η δεύτερη συμφωνία που με το Πεκίνο για συμπαραγωγή του εμβολίου. Η πρώτη είχε υπογραφεί με την κινεζική εταιρεία Tibet Rhodiola, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Ρωσία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές παραγωγής του εμβολίου της, υπογράφοντας όλο και περισσότερες συμφωνίες με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Μόνο με την Ινδία, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή περίπου 700 εκατομμυρίων δόσεων.

Συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Ελλάδα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Δύση κατηγορεί το Πεκίνο και τη Μόσχα ότι χρησιμοποιούν τα εμβόλιά τους ως εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής.

Το ρωσικό Sputnik-V έχει εγκριθεί σε 57 χώρες με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει το 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου είναι 91,6%, σύμφωνα με κλινική μελέτη στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / TASS