Τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν σχολιάζει σήμερα το Politico.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πιθανώς στην πιο αξιοζήλευτη -από τους ομολόγους του ηγέτες- θέση την Πέμπτη: Ήταν ο μοναδικός που εξασφάλισε διμερή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν μετά την ομαδική συνομιλία. Καθώς δεν τους είχε πει νωρίτερα για την ιδιωτική επικοινωνία – με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση – το έμαθαν τελικά σήμερα το πρωί. Θα πρέπει να ήταν ακόμα πιο γλυκό για εκείνον να ανακοινώσει τη «θερμή και επικοιδομητική τηλεφωνική συνομιλία του» με τον Μπάιντεν, κατά την οποία συζήτησαν «εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη» αναφέρει ο αρθρογράφος Florian Eder.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών, μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες κρατών, επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε γύρω στα 30 λεπτά, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.