Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί για το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής επισημαίνοντας ότι αν και την επόμενη εβδομάδα παρατηρηθεί μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, θα δούμε μια τάση ύφεσης που θα μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα». Ωστόσο, όπως είπε, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Ο καθηγητής εξήγησε, στον Σκάι, πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε».

Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Δεν θα μειωθούν εύκολα οι διασωληνωμένοι

Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, προσέθεσε μιλώντας στην ίδια πηγή, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

Τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», όμως θα αντέξουν, εκτίμησε ο ειδικός. «Το ΕΣΥ είναι σκληροτράχηλο και θα αντέξει. Αντέχει χάρη στην προσπάθεια των υπηρετούντων».

Επεσήμανε, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα.

Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ο κ. Σκουτέλης.

Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.