Λίγες ώρες απομένουν για την πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Εθνική Ελλάδος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει στη Γρανάδα απόψε (21:45) την Ισπανία, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να ξεκινήσει θετικά το κυνήγι για ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022…

Φυσικά, το έργο της Ελλάδας προβλέπεται αρκετά δύσκολο, καθώς το σύνολο του Φαν Σιπ θα πρέπει να παρουσιαστεί εξαιρετικά απέναντι σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μπορεί η «φούρια ρόχα» να μην έχει τη δύναμη και την αίγλη που είχε πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο παραμένει μία πάρα πολύ ποιοτική ομάδα. Με πολύ ταλέντο, ικανότητα και… νιάτα. Και τον Λουίς Ενρίκε έτοιμο να την επαναφέρει στην κορυφή της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη.

Το μονοπάτι της δύσκολης επιστροφής… και ο χαμός με τον Λοπετέγκι

Adios, Spain: Defending Champion Eliminated From World Cup - ABC News

Από το 2014, η Ισπανία άρχισε να μπαίνει σε νέα εποχή, καθώς η «χρυσή» της γενιά είχε φτάσει στο τέλος της. Στα γήπεδα της Βραζιλίας, οι τότε πρωταθλητές κόσμου δεν μπόρεσαν να περάσουν ούτε από τους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς έμειναν στην τρίτη θέση πίσω από Ολλανδία και Χιλή. Ακολούθησε το Euro το 2016, όπου οι «φούριας ρόχας» έμειναν εκτός από την Ιταλία του Αντόνιο Κόντε στους «16» της διοργάνωσης.

Αυτό ήταν και το οριστικό φινάλε ενός μεγάλου κύκλου, καθώς τέλος έβαλε στην πορεία του με την ομάδα και ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε… Ένας ιστορικός κύκλος, όπου οι Ισπανοί κατάφεραν να κατακτήσουν με τον Ντελ Μπόσκε ένα ευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. 2010 FIFA World Cup™ - News - Spain's 2010 conquerors in numbers - FIFA.com

Κάπου εκεί ανέλαβε την ομάδα ο Λοπετέγκι. Τα πρώτα δείγματα ήταν άκρως θετικά, καθώς οι Ισπανοί είχαν καταφέρει να δώσουν μερικές τρομερές ποδοσφαιρικές… παραστάσεις, πηγαίνοντας με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Ωστόσο λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης έγινε ο κακός χαμός… Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Ισπανό τεχνικό, με την Ομοσπονδία της Ισπανίας από την πλευρά της, να αποφασίζει να λύσει το συμβόλαιο με τον νυν προπονητή της Σεβίλλης. Hierro comparecerá a las 17:30h; Lopetegui al llegar a España - AS.com

Έτσι, οι Ισπανοί πήγαν στο Μουντιάλ της Ρωσίας με υπηρεσιακό προπονητή! Ο Φερνάντο Ιέρο δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσων και η Ισπανία έμεινε εκτός διοργάνωσης από τους «16», γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Ρωσία μέσω της διαδικασίας των πέναλτι!

Ενρίκε, Μορένο και… Ενρίκε

Spain: The reason behind the split between Robert Moreno and Luis Enrique | MARCA in English

Έντεκα μήνες μετά την πρόσληψη του στην ομάδα, ο Λουίς Ενρίκε υπέβαλε την παραίτηση του για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, καθώς η μικρή του κόρη έδινε την άνιση μάχη με τον καρκίνο… Την Εθνική ομάδα ανέλαβε ο βοηθός του πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, Ρομπέρτο Μορένο. Ωστόσο έξι μήνες μετά, ο Λουίς Ενρίκε επέστρεψε και πάλι. Μία επιστροφή που δημιούργησε μία μεγάλη κόντρα.

Στην δεύτερη… παρουσίαση του, ο Ενρίκε δήλωσε πως ο Μορένο δεν είναι έμπιστος άνθρωπος, με τον δεύτερο να απαντά και να δηλώνει πως του χρεώθηκαν άδικες κατηγορίες… Ο Μορένο αποχώρησε και ο Ενρίκε βρήκε νέο δεξί… χέρι.

Τρομακτική και πρώτη!

Spain vs. Germany score: Ferran Torres hat-trick fuels historic 6-0 Nations League thrashing - CBSSports.com

Ο Λουίς Ενρίκε έχει καταφέρει «αθόρυβα» να φτιάξει μία πάρα πολύ δεμένη και ταυτόχρονα ποιοτική ομάδα που μπορεί να… χτυπήσει κάθε αντίπαλο. Και το απέδειξε περίτρανα κόντρα στους Γερμανούς στην τελευταία αναμέτρηση για το Nations League.

Η Ισπανία διέλυσε με 6-0 την Εθνική Γερμανίας και τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της. 6-0! Κόντρα στη Γερμανία. Και μάλιστα το σκορ, ίσως και να αδηκεί τους Ισπανούς, καθώς το σύνολο του Λουίς Ενρίκε έχασε μερικές τρομερές ευκαιρίες, έχοντας συνολικά 23 σουτ απέναντι στον Μάνουελ Νόιερ! Οι «φούριας ρόχας» προκρίθηκαν στα ημιτελικά και θα μονομαχήσουν με την Ιταλία τον Οκτώβρη για μία θέση στον τελικό.

Μίξη εμπειρίας και… νιάτων

Ramos meets twice - Ansu Fati for the history books - Soccer Score

Ποδοσφαιριστές όπως οι Τσάβι, Ινιέστα, Κασίγιας, Πουγιόλ και Ντάβιντ Βίγια δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Οι συγκεκριμένοι κατάφεραν να φτιάξουν μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυναστείες σε εθνικό επίπεδο. Η Ισπανία κατάφερε να κάνει το three peat με back-to-back Euro και ένα Μουντιάλ. Ίσως η κορυφαία εθνική ομάδα που έχει δει το άθλημα.

Αυτή η ομάδα είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι δεν μπορούν να συγκρίνουν καμία άλλη εθνική ομάδα της Ισπανίας με εκείνη. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η «φούριας ρόχας» δεν διαθέτει ένα πολύ δυνατό ρόστερ και τώρα.

Ο Λουίς Ενρίκε έχει φτιάξει μία πολύ δυνατή ομάδα, συνδυάζοντας εμπειρία με νιάτα. Ράμος, Μπουσκέτς, Άλμπα, Τιάγκο και Κόκε, μαζί με Φατί, Γκαρθία, Φεράν Τόρες και (πλέον) Πέδρι! Όλοι μαζί, θέλουν να επαναφέρουν την Εθνική τους ομάδα στην κορυφή. Αθόρυβα και με σταθερά βήματα, η Ισπανία δείχνει να είναι έτοιμη για μία ακόμη διάκριση, με τον Λουίς Ενρίκε να είναι ο αρχιτέκτονας αυτού του νέου πρότζεκτ.

Αναλυτικά η αποστολή του Λουίς Ενρίκε:

Τερματοφύλακες: Ντε Χέα, Ρόμπερτ Σάντσεθ, Ουνάι Σιμόν.

Αμυντικοί: Πέδρο Πόρο, Έρικ Γκαρθία, Σέρχιο Ράμος, Ντιέγκο Γιορέντε, Ίνιγκο Μαρτίνεθ, Ζόρντι Άλμπα, Χοσέ Γκαγιά

Μέσοι: Μπουσκέτς, Ρόδρι, Τιάγκο, Πέδρι, Μάρκος Γιορέντε, Κανάλες, Κόκε, Φαμπιάν

Επιθετικοί: Ζεράρ Μορένο, Φεράν Τόρες, Οϊαρθάμπαλ, Μοράτα, Μπράιαν Χιλ και Ντάνι Όλμο.