Ενθουσιασμένος που είχε την ευκαιρία να μαγειρέψει στο επίσημο δείπνο των υψηλών προσκεκλημένων της κυβέρνησης για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, δήλωσε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, Λευτέρης Λαζάρου, μιλώντας στο MEGA.

Κατόπιν συνεννόησης με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο σεφ δημιούργησε ένα μενού με πολλά και διαφορετικά πιάτα για το δείπνο που απόλαυσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Σε ένα τέτοιο δείπνο δεν είναι ευχάριστο να τρώμε σκόρδο, οπότε δεν κάναμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Το σκόρδο δεν το χρησιμοποιούμε στα επίσημα γεύματα. Ο στόχος ήταν να χωρέσω την Ελλάδα στα πιάτα μου όσο περισσότερο μπορώ. Αυτή είναι η χώρα μου, η πατρίδα που με ζει», είπε ο κ. Λαζάρου, ο οποίος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου δεν είχε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους προσκεκλημένους, και τους μίλησε μόνο όταν έφευγαν που τον χαιρέτησαν.

«Το μπισκότο σουπιάς ήταν ένα καλωσόρισμα για να προετοιμάσει τους γευστικούς κάλυκες για το γεύμα. Ο κιμάς γαρίδας με φύλλο λάχανου μοιάζει με τα ντολμαδάκια αλλά είναι τυλιγμένος αλλιώς. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο για να τιμήσουμε τη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Λαζάρου αναφορικά με το μενού.

«Και νηστεία να μην είχαμε, ψάρι θα έκανα. Τα πιάτα δεν ήταν νηστίσιμα. Ήταν ένα μενού στηριγμένο στα ελληνικά προϊόντα. Το χριστόψαρο επιλέχθηκε γιατί δεν αφυδατώνεται. Είναι ένα εξαιρετικό ψάρι και το βρίσκεις εύκολα αυτή την περίοδο. Μπορείς να το μαγειρέψεις όπως θες. Στο συγκεκριμένο μενού ήταν με χειμωνιάτικες ρίζες», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Για εμένα ήταν μεγάλη τιμή να με επιλέξει η ΠτΔ να μαγειρέψω για αυτό το σημαντικό δείπνο. Θέλω να την ευχαριστήσω πολύ. Πιστεύω ότι τιμώ όλους τους συναδέλφους μου με το να συμμετέχω σε μια τέτοια σημαντική βραδιά», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «Είναι μια γιορτή που θα μπορούσαμε να την έχουμε χαρεί πολύ περισσότερο, αλλά λόγω της κατάστασης δυστυχώς δεν την ευχαριστηθήκαμε».

Η κάμερα του MEGA ταξίδεψε και μέχρι τις Οινούσσες, για να μάθουμε τη συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Μάραθο και στο κουρκούτι αλλά και στη σκορδαλιά προτείνουν οι ντόπιοι, με τη συνταγή να έρχεται από τα σεντούκια γιαγιάδων.