Αύριο στις 3.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Γιάννη Λαγού, σύμφωνα με την δημοσιευμένη ατζέντα της αρμόδιας επιτροπής νομικών υποθέσεων.

Ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του και αναμένεται να παρουσιαστεί με το νομικό του εκπρόσωπο. Μετά την ακρόαση, θα ακολουθήσει γνωμάτευση της επιτροπής που θα προτείνει άρση ή μη της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Η υπόθεση αναμένεται να φθάσει στην Ολομέλεια, όπου θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία, τον Μάιο.

Αν τελικά αρθεί η ασυλία του Γ. Λαγού, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαρί Τουσέ

Την ίδια ώρα να παραδώσει τον φάκελο σε άλλη εισηγήτρια επέλεξε η συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η άρση της ασυλίας του.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαρί Τουσέ αναλαμβάνει πλέον εισηγήτρια στην διαδικασία άρσης της ασυλίας του καταδικασμένου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.

Η μέχρι χθες εισηγήτρια Μανόν Ομπρί, επίσης Γαλλίδα ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε να παραδώσει τον φάκελο, προκειμένου η υπόθεση να προχωρήσει γρήγορα και να μην δώσει την ευκαιρία στον Γ. Λαγό να εκμεταλλευτεί παλαιότερες δηλώσεις της προκειμένου να καθυστερήσει ή και να αμφισβητήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία του.

«Ο ευρωβουλευτής Λάγος αμφισβήτησε την αμεροληψία μου βάσει προηγούμενων δηλώσεών μου που αντικατοπτρίζουν την ακλόνητη δέσμευσή μου ενάντια στην ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές αναβιώσεις της στην Ελλάδα. Δεν μετανιώνω για αυτές τις δηλώσεις: μαρτυρούν τη μακρά πάλη μου ενάντια στην ακροδεξιά. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Λάγος θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αμφισβητήσει, σε διαδικαστικό επίπεδο, την τελική απόφαση του Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία του» υπογραμμίζει σε αποκλειστική της δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Μανόν Ομπρί.

«Αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από μένα. Πρώτον, γιατί θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δεοντολογία μου ως μέλος του Κοινοβουλίου. Αλλά πάνω απ’ όλα, γιατί θα παρενέβαινε σε μια νομική διαδικασία τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη θέση μου ως εισηγήτρια, προκειμένου η υπόθεση να προχωρήσει γρήγορα και να μην διευκολύνει νομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες καθυστερήσεις. Είμαι βέβαιη ότι αυτή η απόφαση θα επιτρέψει τη δικαιοσύνη να υπηρετηθεί σταθερά και αδιατάραχτα» τονίζει.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο εκλεγμένος με τη Χ.Α. έσπευσε να πανηγυρίσει για την αποχώρηση Ομπρί. Ωστόσο, αυτό που παρέλειψε να πει είναι ότι ο επόμενος ευρωβουλευτής που – σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (JURI) – θα αναλάμβανε εισηγητής, αρνήθηκε να το κάνει. Ήταν ο ευρωβουλευτής του κόμματος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θέλησε και ο ίδιος να διαχωρίσει τη θέση του από το τον πρώην χρυσαυγίτη Λαγό. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ακραία συντηρητική Λεπέν είχε άλλωστε αρνηθεί να εντάξει τη Χρυσή Αυγή στην πολιτική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην ταυτιστεί με ναζί.

Τελικά, τον φάκελο ανέλαβε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαρί Τουσέ, 33χρονη δικηγόρος που εκλέγεται για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από