«Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι

«Να δείξει συγκεκριμένα ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην περιοχή, για τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη», πρσθέτει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του με τον ομόλογό του, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, και άλλους Γάλλους αξιωματούχους.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει, στη συνέντευξή του, ότι στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν πως η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα αμιγώς ελληνο-τουρκικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα ευρύτερο πρόβλημα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Η Τουρκία να επιλέξει

Γι’ αυτό, όπως τονίζει, η ΕΕ έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, προτρέποντάς τη να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει: Αυτόν της μονομέρειας, της αδιαλλαξίας και της πολεμικής ρητορικής του 19ου αιώνα ή αυτόν της διεθνούς συνεργασίας, της συνεννόησης, της διπλωματίας. «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει», δηλώνει.

Υπενθυμίζει, ακόμα, ότι κατά την προηγούμενη χρονιά «είδαμε μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Le Figaro, το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για κινητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων και ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

Ατζέντα συνομιλιών

Στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται, είσης, ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της COVID-19, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το μεταναστευτικό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κοινωνική Διάσταση της ΕΕ, η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, οι διμερείς πολιτικές, οικονομικές-εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας και το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει επαφές με μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της γαλλικής Γερουσίας. Ειδικότερα, σήμερα θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες ομάδων ελληνογαλλικής φιλίας Βουλής και Γερουσίας, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα, Sabine Thillay.

Πηγή ΑΜΠΕ