Αύριο θα συνεδριάσει (αντί της Παρασκευής) η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο στης χώρας και να αποφασίσει την σταδιακή άρση των μέτρων για τον κοροναϊό.

Φαίνεται πως η άρση των μέτρων είναι μία επιθυμία τόσο της κοινωνίας, η οποία είναι εξουθενωμένη καθώς από τις αρχές του μήνα βρίσκεται στο πιο σκληρό lockdown από την αρχή της πανδημίας με περιορισμούς ακόμη και στους κωδικούς στο 13033, όσο και της κυβέρνησης, η οποία μιλά πλέον για βαλβίδες εκτόνωσης, μιας και είναι ξεκάθαρο πως είναι αδύνατον να τηρηθούν όλα τα μέτρα στο έπακρον από τους εξουθενωμένους πολίτες.

Τα δεδομένα που θα αξιολογήσει αύριο η Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η επιτροπή θα εξετάσει αύριο αρχικά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας , καθώς και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και θα εκτιμήσει ποια μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν ή και να αρθούν εντελώς.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης για την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων.

Ουσιαστικά δηλαδή οι ειδικοί έχοντας στα χέρια τους τα μαθηματικά μοντέλα σχετικά με την πορεία της επιδημίας το ερχόμενο διάστημα θα εκτιμήσουν ποιες δραστηριότητες και πότε θα αρθούν πρώτες.

Προτεραιότητα η άρση των αυστηρών μέτρων με τους κωδικούς 6 και 2 αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στη λίστα των ειδικών και της κυβέρνησης πάντως βρίσκεται εκτός από το λιανεμπόριο και η άρση των αυστηρών μέτρων που υπάρχουν και το Σαββατοκύριακο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή από τις 18:00 σε άλλες περιοχές, εκτός του ότι έχει εξαντλήσει τους πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται με τους νεότερους ειδικά να προτιμούν να μαζεύονται νωρίτερα σε σπίτια και να παραμένουν σε αυτά μέχρι το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, αύριο αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα.

Βέβαια το μέτρο δεν θα πάψει να ισχύει εντελώς. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως είναι να ισχύσει το Σαββατοκύριακο, ότι και τις καθημερινές και έτσι ο κόσμος να γυρίζει στα σπίτια του μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Επίσης θα επανεξεταστεί και ο περιορισμός που υπάρχει με τον κωδικό 6 στo 13033. Φαίνεται πως η μετακίνηση για σωματική άθληση μόνο με τα πόδια δεν έχει μειώσει τόσο την κινητικότητα των πολιτών. Αντιθέτως φαίνεται να αποδίδουν περισσότερο οι περιορισμοί με τον κωδικό 2, δηλαδή τις μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση τα επιπλέον μέτρα που έχουν εφαρμοστεί την τελευταία περίοδο με τους κωδικούς στους 13033 θα τεθούν στο τραπέζι των ειδικών και θα επανεξεταστούν. Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι αυτά που θα κρίνουν αν θα γίνει άρση όλων των παραπάνω ή αν οι ειδικοί ψηφίσουν την άρση ενός εξ αυτών, με επικρατέστερο την μετακίνηση με τον κωδικό 6.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αυτό φαίνεται πως θα γίνει σε δύο ταχύτητες.

Στόχος είναι εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν είναι να ανοίξει σιγά σιγά η αγορά.

Επομένως σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα εξεταστεί αν είναι δυνατόν να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια.

Μία τέτοια απόφαση σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να ληφθεί αν οι ειδικοί δουν πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά τις επόμενες ημέρες.

Αν όμως καταγραφεί επιπεδοποίηση των κρουσμάτων, τότε η 29η Μαρτίου είναι πιο πιθανή ημερομηνία και για το άνοιγμα των καταστημάτων, με τη χρήση του SMS στον νέο πενταψήφιο 13032 είτε με το click away είτε με το click in shop.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιθυμούν να ανοίξει πρώτα η αγορά με click away και σε δεύτερο χρόνο να επιτραπούν και οι αγορές εντός των καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα θα εκτιμηθούν στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, καθώς εκεί θα αξιολογηθούν τα μέτρα που ισχύουν έως σήμερα και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης τους με στόχο την επάνοδο στην κανονικότητα.