Σκληρές δηλώσεις εναντίον της Ε.Ε έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, θα εξαφανίσουν την απειλή των κυρώσεων της Ε.Ε και απάντησε:

«Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου χρησιμοποίησαν τη γλώσσα των κυρώσεων και τους απαντήσαμε στο μέτωπο. Τον Δεκέμβριο χρησιμοποίησαν θετική γλώσσα και απαντήσαμε θετικά. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Ξέρουν πολύ καλά τι απάντηση θα πάρουν σε περίπτωση που αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον μας».

Και κατέληξε: «Εμείς ως Τουρκία έχουμε ξπεράσει αυτό το σημείο [των κυρώσεων]. Πλέον μιλάμε για το πώς θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με σταθερά βήματα».

Πιο πριν, είχε αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει αποστείλει στην ΕΕ το δικό της σχέδιο για τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, το οποίο περιλαμβάνει την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης, την απελευθέρωση της βίζας, την ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Θεατής η ΕΕ στις συζητήσεις για το Κυπριακό»

«Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στην επίλυση ενός προβλήματος, όλοι μπορούν επίσης να πουν τη γνώμη τους. Αλλά στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετάσχει», είπε ο Τσαβούσογλου.

Μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέρος της ΕΕ, ανέφερε ότι «Έγινε μέλος του μπλοκ παράνομα, σε αντίθεση με συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο. Η ΕΕ έχει ταχθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα και έχει αγνοήσει τα δικαιώματα του Τουρκοκύπριων».

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν συμβολικές συναντήσεις, αλλα τελικά αγνοήθηκε η πλευρά της Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Για την ανεπίσημη συνάντηση για το Κυπριακό, ανέφερε ότι στόχος της είναι να δούμε αν υπάρχει το έδαφος για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, ενθυμούμενος τις προσπάθειες 53 ετών για μια λύση στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η προσπάθεια για κάτι που δεν θα συμβεί και τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών,

Τι είπε για τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ΗΠΑ και τους ρωσικούς S-400 που αγόρασε η Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν έχει γινει καμία συζήτηση μέχρι στιγμής με οτους Αμερικάνους.

Όπως είπε, αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητούνται από κοντά και οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Όσον αφορά στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου σχολίασε: «Συμφωνήσαμε τελικά να καθίσουμε και να συζητήσουμε ειλικρινά για όλα τα ζητήματα για οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με στόχο να βρούμε αποτελέσματα και λύσεις».

Επανέναρξη των διπλωματικών επαφών Τουρκίας-Αιγύπτου

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ξεκινήσει τις επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2013

Έχουμε επαφές τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών όσο και υπουργείων Εξωτερικών με την Αίγυπτο. Έχουν ξεκινήσει επαφές σε διπλωματικό επίπεδο», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν προέβαλε προϋποθέσεις, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δεσμοί που είχαν διαρραγεί για χρόνια δεν μπορούν να οικοδομηθούν μεμιάς και εύκολα.

Είπε επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι κάτι φυσιολογικό σε τέτοιες καταστάσεις και μπορεί να συμβεί και για τα δύο μέρη.

«Για τον λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται και συνεχίζονται με μια συγκεκριμένη στρατηγική και οδικό χάρτη», σημείωσε.