Στον Απρίλιο φαίνεται ότι στρέφεται η κυβέρνηση για το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους.

Το νέο κύμα των μέτρων έχει ως καταληκτική ημερομηνία το πρωινό της 16ης Μαρτίου, ωστόσο το μέχρι τώρα αποτύπωμα των μολύνσεων, δείχνει πως το lockdown στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όπως για παράδειγμα η μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, μπορεί να παραταθεί κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ενώ τα βλέμματα στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην ερχόμενη Παρασκευή.

Όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να ανάψει το πράσινο φως ώστε να σηκώσουν ρολά τα καταστήματα της εστίασης, δηλαδή εστιατόρια και καφετέριες στα μέσα Απριλίου αλλά μόνο μερικώς σε εξωτερικούς χώρους.

Γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια θα είναι αραιωμένα στα ανοιχτά καταστήματα που διαθέτουν αυλές, ενώ δεν θα λειτουργούν στο εσωτερικό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι τον Απρίλιο να ανοίξουν τα μαγαζιά που διαθέτουν τραπεζάκια έξω.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό λόγω της προόδου στο κομμάτι των εμβολιασμών είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην… κόψη του ξυραφιού η εστίαση

Με τις τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να έχουν ήδη βάλει λουκέτο, πορεύεται σε ένα σκοτεινό τούνελ, ενώ οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τα χειρότερα εάν σύντομα δεν βρεθεί τρόπος η αγορά να ανοίξει, αλλά και εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι οι πλέον πληττόμενες από την πανδημία.

Δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων της χώρας που έσφυζαν από ζωή, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και καφέ καθημερινά να φιλοξενούν χιλιάδες καταναλωτές, είναι εδώ και έναν χρόνο έρημοι, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να βρίσκονται σε απόγνωση. Μόνο τη χρονιά που πέρασε οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρηματίες λένε πώς χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάνονται οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα, η ελπίδα που έμεινε είναι να μη χαθεί και το Πάσχα και να μπορέσουν έστω και με αυστηρότερα μέτρα σύντομα να «στρώσουν» τραπέζια.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος στον Γολγοθά που «ανεβαίνει» η εστίαση και οι άνθρωποί της τονίζει ότι βιώνουν από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 ένα αδιέξοδο.

Ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ η ρευστότητα είναι μηδενική για περίπου τα 2/5 των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν μόλις στο 0,5% του συνόλου των δανείων που εκταμίευσαν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν ήταν ικανά να δώσουν διέξοδο, ενώ φοβάται την επόμενη ημέρα εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την πολιτεία.