Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας έκρουσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε, η χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα στο απώτατο όριο της επιλογής ασθενών που θα μπουν σε ΜΕΘ ωστόσο φοβάται πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

«Να αγγίξετε έστω και μία φορά τους ιδιώτες ρε παιδιά. Οι ιδιωτικές κλινικές ανέγγιχτες. COVID-free. Μην τυχόν και λερωθούνε» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η χώρα να φτάσει να επιλέγει ασθενείς.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε φτάσει στο απώτατο όριο εκείνο που είδαμε να συμβαίνει σε γειτονικές χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στην επιλογή δηλαδή ασθενών. Φοβάμαι ότι μπορεί και να φτάσουμε. Δεν έχουμε φτάσει – και θέλω να είμαι ειλικρινής- στο απώτατο όριο επιλογής ασθενών covid, ποιος θα μπαίνει για διασωλήνωση και ποιος όχι. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο που είναι εξίσου συγκλονιστικό ηθικά να επιλέγει ο γιατρός ποια χειρουργεία θα έχουν προτεραιότητα και ποια όχι. Και ξέρε όταν κάποιος πηγαίνει να κάνει μία εγχείρηση δεν πηγαίνει για πλάκα να χειρουργηθεί. Έχει σοβαρό πρόβλημα» είπε.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται μονάχα χειρουργεία έκτακτα-έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία καρκίνου και όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει σε λίστα αναμονής. Και στοιβάζονται ασθενείς non-covid σε άλλα νοσοκομεία και περιφερειακά νοσοκομεία και η απάντηση είναι ότι θα μας σώσει το ΝΜΤΣ. Δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρός σχεδιασμός αυτός», είπε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας.

«Έρχεται δύσκολο 20ήμερο»

«Έρχεται ένα πολύ δύσκολο 20ήμερο στα νοσοκομεία της Αττικής. Προχωρήστε στην επίταξη ιδιωτικών κλινών. Προχωρήστε στο κάλεσμα ιδιωτών ιατρών επ’ αμοιβή προφανώς για να αναλάβουν περιπτώσεις non covid περιστατικών», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Το εμβόλιο αργεί και αργεί γιατί τα έχει κάνει θάλασσα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα κάνουμε μέχρι τότε; Δεν θα σώσουμε τους ανθρώπους που μπαίνουν στις ΜΕΘ; Γιατί οι πειραματικές θεραπευτικές αγωγές δεν είναι διαδεδομένες σε όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή;», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αξιοποιήσει αυτή την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και να δημιουργήσει ένα καθεστώς απόλυτης μιντιακής κυριαρχίας. Μέσα από ΠΝΠ δώσατε τη δυνατότητα για σύναψη δημοσίων συμβάσεων κάθε είδους κατά παρέκκλιση πάγιων διατάξεων. Χωρίς υπερβολή σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων αντικειμενικότητας και διαφάνειας. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα ψάρια που αναγκαστήκατε αφού τα αλιεύσαμε έγκαιρα να τα πάρετε πίσω. Αναφέρομαι στην υπόθεση του κ. Βρούτση που ενδεχομένως γι’ αυτό κατηφόρησε στα βουλευτικά έδρανα, την υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου των Voucher», είπε στη συνέχεια.