Το Ιράν κατηγόρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας στον Κόλπο του Ομάν, αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

«Επρόκειτο πράγματι για επιχείρηση του Ιράν. Αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο Νετανιάχου, μιλώντας στο δίκτυο KAN. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, ερωτηθείς για το εάν το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα. Επανέλαβε, πάντως, ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Η έκρηξη έγινε στο οχηματαγωγό MV Helios Ray, στον Κόλπο του Ομάν. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε ρήγματα στο κύτος του πλοίου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.

Κλίμα έντασης

Οι δηλώσεις Νετανιάχου έρχονται τρεις εβδομάδες πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, στις 23 Μαρτίου, κι ενώ επικρατεί και πάλι κλίμα έντασης και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αργά χθες, η Συρία κατήγγειλε το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, λίγα 24ωρα μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ κατά θέσεων φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στη χώρα.

Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα της Συρίας. Η μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι επλήγησαν περιοχές νότια της Δαμασκού, με στόχους θέσεις μονάδων της ιρανικής Δύναμης Κουτς και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στο μεσοδιάστημα, το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο άτυπης συνάντησης με τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις, με στόχο την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το ιρανικό ΥΠΕΞ επέμεινε ότι προϋπόθεση αποτελεί η άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την απογοήτευση της Ουάσινγκτον. «Παραμένουμε έτοιμοι», προσέθεσε, «να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διπλωματικές προσπάθειες, για να επιτύχουμε την αμοιβαία επιστροφή στην τήρηση των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας».

Με όλα αυτά ως φόντο, εν τω μεταξύ, αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο – όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – για τη Σαουδική Αραβία, μετά και τη δημοσίευση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που όπως αναφέρει «ενέγκρινε» ο πρίγκιπας-διάδοχος του αραβικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.