Υπό πίεση βρίσκεται το σύστημα Υγείας  εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού αλλά και του υψηλού αριθμού ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού της Κυριακής ο οποίος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εντοπίστηκαν 1.269 νέες μολύνσεις σε 26.330 τεστ χτύπησε «καμπανάκι» σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Έντονη είναι η αγωνία για την πορεία των κρουσμάτων δεδομένου ότι παραμένουν υψηλά παρά το σκληρό lockdown.

Έτσι, η χώρα υποδέχεται τον Μάρτιο παραμένοντας σε κλοιό μέτρων για να περιοριστεί η ένταση και η ταχύτητα του επιδημικού κύματος και παράλληλα να κερδηθεί έδαφος στο πεδίο των εμβολιασμών

Την ώρα που η απαγόρευση κυκλοφορίας για την Αττική από σήμερα έως και την Παρασκευή επιστρέφει στις 21:00, ο μήνας, ξεκινά με μόνο ένα σίγουρο δεδομένο: οι λοιμωξιολόγοι την Παρασκευή θα εξετάσουν ξανά τα δεδομένα και θα κάνουν εκ νέου την εισήγησή τους.

Στη «δίνη» της πανδημίας

Μεγάλη διασπορά του κοροναϊού διαπιστώνεται για άλλη μια μέρα στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.

Από τα 591 κρούσματα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής, τα 151 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας που εδώ και καιρό βρίσκεται στη «δίνη» της πανδημίας.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και στον Πειραιά – για τον οποίο έχει σημάνει «καμπανάκι» η Επιτροπή λοιμωξιολόγων – με 85 και 84 κρούσματα αντίστοιχα.

Δείτε την κατανομή των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο:

  • Ανατολική Αττική: 64
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 85
  • Δυτική Αττική: 22
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 98
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 151
  • Νήσοι: 22
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 65
  • Πειραιάς: 84

Η ασφυξία

Οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, κρατούν τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας σε διαρκή συναγερμό, έχοντας μάλιστα καταρτίσει ειδικό σχέδιο για το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι νοσηλείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα και την προσεχή εβδομάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο είναι το γεγονός ότι η η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Σωτηρία» έφτασε το Σάββατο το 100%, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένα ήταν τα περιθώρια και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός».

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι μετά από εφημερία, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid και η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ. Εκτίμησε δε, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ενώ εξιτήρια δίνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου κρίνεται απαραίτητο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα φτάσουν στις 340.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Η επιδημιολογική κατάσταση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.269, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 191.100 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.671 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.504 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391 (70.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.

Και το ζητούμενο παραμένει ο χρόνος επαναλειτουργίας της αγοράς, με τα τελευταία σενάρια να υποστηρίζουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα και μόνο την πίεση που θα δεχτεί το Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα, οπότε τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ούτε δεδομένο ούτε κλειδωμένο.