Μπορεί η κληρωτίδα να έβγαλε για έβδομη φορά το ζευγάρι Ολυμπιακός – Άρσεναλ , ωστόσο η μεταξύ τους “σχέση” είναι πολύ πρόσφατη. Χρειάστηκαν δέκα παιχνίδια με ελληνικές ομάδες για να συναντήσουν για πρώτη φορά τους “κανονιέρηδες”, ενώ η πρώτη ομάδα που τους αντιμετώπισε ήταν ο Παναθηναϊκός το 1981. Ταυτόχρονα η πρώτη επικράτηση ανήκε στον ΠΑΟΚ (1997-98) με το 1-0 στην Τούμπα, όταν και την απέκλεισε στους 32 του Κυπέλλου UEFA.

Αναλυτικά τα παιχνίδια :

Παναθηναϊκός – Άρσεναλ 0-2, Άρσεναλ – Παναθηναϊκός 1-0 (Κύπελλο UEFA, 1981-82)

Η πρώτη επίσκεψη της Άρσεναλ στην Ελλάδα ήταν στο γήπεδο της Λεωφόρου, σχεδόν 40 χρόνια πριν. Ο Παναθηναϊκός την πάλεψε στα ίσα όμως τα δύο γκολ των Μακ Ντέρμοτ και Μέιντ έκαμψαν τελικά την αντίσταση. Ο επαναληπτικός δεν άφηνε πολλές ελπίδες και τελικά το 1-0 στην Αγγλία, σφράγισε την πρόκριση για του “κανονιέρηδες”.

ΠΑΟΚ – Άρσεναλ 1-0, Αρσεναλ – ΠΑΟΚ 1-1 (Κύπελλο UEFA, 1997-98)

Η δεύτερη επίσκεψη είχε διαφορά 16 χρόνων με την πρώτη, όμως ήταν αρκετά “γουρλίδικη”. Ο Κώστας Φραντζέσκου βάζει φωτιά στην Τούμπα με το γκολ του, όμως το 1-0 δυσκολεύει την υπόθεση “πρόκριση”. Τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο στον επαναληπτικό με το γκολ του Μπέργκαμπ, το οποίο θα έστελνε το ματς στην παράταση. Ο “λυτρωτής” Ζήσης Βρύζας κάνει τελικά το θαύμα του, ισοφαρίζοντας σε 1-1 λίγο πριν το τέλος.

Άρσεναλ – Παναθηναϊκός 2-1, Παναθηναϊκός – Άρσεναλ 1-3 (Champions League, 1998-99)

Αυτή την φορά ο Παναθηναϊκός συναντάει την αγγλική ομάδα στους ομίλους. Το πρώτο παιχνίδι φέρνει την ήττα στους “πράσινους”, με το δεύτερο όμως να αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή. Το τριφύλλι θέλει μόνο νίκη για να προκριθεί είτε στους 16, είτε στο Κύπελλο UEFA. Τα δύο τέρματα του Μόρτε και το ένα του Ανελκά βάζουν τέλος στο όνειρο της επόμενης φάσης, παρά την μείωση από τον Σιμπνιέφσκι.

Παναθηναϊκός – Άρσεναλ 1-0, Άρσεναλ – Παναθηναϊκός 2-1 (Champions League, 2001-02)

Αυτή την φορά ο Παναθηναϊκός κάνει το δικό του παιχνίδι, φτάνοντας στους 8 εκείνης της διοργάνωσης. Στον δρόμο του προσπερνάει τους κανονιέρηδες, πετυχαίνοντας μάλιστα και την πρώτη του νίκη εναντίον τους. Ένα γκολ του Καραγκούνη, στάθηκε αρκετό για να φέρει έξαλλους πανηγυρισμούς στην Λεωφόρο.

Παναθηναϊκός – Άρσεναλ 2-2, Άρσεναλ – Παναθηναϊκός 1-1 (Champions League, 2004-05)

Μία χρονιά που ο Παναθηναϊκός για λίγο δεν πέρασε στους 16, έχοντας μόλις έναν πόντο διαφορά από τις Αιντχόφεν και Άρσεναλ. Ένας από τους λόγους που κατέληξε εν τέλει στο Κύπελλο UEFA, ήταν οι δύο ισοπαλίες με την αγγλική ομάδα. Το 2-2 της “Λεωφόρου”, ωστόσο, είναι επίσης χαραγμένο στο μυαλό των φιλάθλων για το καταπληκτικό “κρέμασμα” του Εζεκιέλ Γκονζάλες.

Επιμέλεια: Τζιοβάνι Ζάκαρη