Στο τέλος του έφτασε ένας μήνας πρόκληση όπως αποδείχθηκε για την κυβέρνηση που δοκιμάστηκε σε πολλαπλά επίπεδα και μέτωπα τεστάροντας τις αντοχές και τα ανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου με τις δημοσκοπικές μεταβολές να μην αποτυπώνουν κάποιια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Παρατεταμένο lockdown, αύξηση κρουσμάτων, κλειστή αγορά, αλαλούμ με την κακοκαιρία “Μήδεια”, οι αποκαλύψεις για το #metoo και η πολιτική προέκταση με την εμπλοκή της Λίνα Μενδώνη, η σκόνη που σήκωσε η σφοδρή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα τρολ του διαδικτύου σημάδεψαν τον Φεβρουάριο.

Από τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση φαίνεται να πέρασε το τεστ αλλά με μικρές αμυχές καθώς οι επιδόσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Opinion Poll στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται μικρή  μείωση της επίδοσης της Νέας Δημοκρατίας κατά 0.7% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο, η αντίστοιχη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην διατήρηση της ψαλίδας στο επίπεδο του 17.1% με την Ν.Δ στο 37.3% έναντι 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ ( 17.3% τον Ιανουάριο). Το 49% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 42% ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο.

  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Από την μία το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο κλείνουν ένα χρόνο (https://www.tanea.gr/2021/02/26/greece/enan-xrono-prin-o-tsiodras-anakoinone-to-proto-krousma-stin-ellada//) διαχείρισης της πανδημίας, η πορεία της οποίας το πρώτο δίμηνο του 2021 έχει βγει εκτός προβλέψεων πιέζοντας περαιτέρω την ήδη κουρασμένη κοινωνία που παραμένει σε σκληρό lockdown με τα κρούσματα να συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και το σύστημα υγείας που πιέζεται. Την ίδια ώρα παραμένει δύσκολη η εξίσωση της υγειονομικής κρίσης, ειδικά όσο παραμένει πληγωμένη η ελληνική οικονομία, με τους κλάδους του λιανεμπορίου, εστίασης και τουρισμού να παραμένουν υπό πίεση, και η μεγάλη πρόσκληση παραμένει η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η επανεκκίνηση του τουρισμού από το Πάσχα.

  • ΑΛΑΛΟΥΜ “ΜΗΔΕΙΑ”

Την ίδια ώρα έρχεται να σημαδέψει τον Φεβρουάριο η κακοκαιρία “Μήδεια” που έφερε στο προσκήνιο τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού μετά τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος και το πινγκ πονγκ μεταξύ των αρμοδίων φορέων να απογοητεύει τους πολίτες και να βάζει στη μέση την κυβέρνηση προκαλώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού (https://www.tanea.gr/2021/02/19/politics/mitsotakis-gia-diakopes-reymatos-logo-mideias-enoxlitiki-i-epikalypsi-armodiotiton-metaksy-foreon/) που ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για έκπτωση στο ρεύμα των πληγέντων και νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες για το …. Κόψιμο των δέντρων.

#MeToo.  Στο αποκορύφωμα έφτασε η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το κίνημα #MeToo, (https://www.tanea.gr/2021/02/25/politics/mitsotakis-vs-tsipra-sti-vouli-gia-metoo-lignadi-kai-mendoni/) ξεκινώντας μία νέα εποχή για τη χώρα, το οποίο όμως έχει λάβει  πολιτικές προεκτάσεις με την κομματικοποίηση της υπόθεσης Λιγνάδη. Από τη μία είναι συνεχή τα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για  την αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και από την άλλη η στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού στο πρόσωπο της υπουργού, με τις αντεγκλήσεις να ξεφεύγουν από τα όρια της πολιτικού διαλόγου  μετά τις χυδαιότητες τρολ στο διαδίκτυο, τις αναρτήσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τις  κατηγορίες περί συγκάλυψης σκανδάλου από την κυβέρνηση.

Μάχη κορυφής χωρίς…. μακελειό

Μπορεί η κόντρα στη Βουλή χθες να ήταν άγρια, όμως δεν ξεπέρασε τα όρια με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να περνά στην επίθεση για την λάσπη, ανακοινώνοντας παρεμβάσεις για το #metoo. (https://www.tanea.gr/2021/02/25/politics/aystiropoiountai-oi-poines-gia-ta-adikimata-genetisias-eleytherias/).  Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πήραν αποστάσεις από τη λάσπη του διαδικτύου με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει «βαθιά προσβλητική» τη φράση του βουλευτή Λαζαρίδη και του ζήτησε να ανακαλέσει άμεσα, ενώ για τις επιθέσεις της κ. Αγαπηδάκη που είναι στόχαστρο του Παύλου Πολάκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αναρτήσεις είχαν γίνει όταν δεν είχε δημόσιο αξίωμα, ενώ θύμισε τις επιθέσεις του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη  Ραγκούση στον Αλέξη Τσίπρα.

 Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα  για «ομίχλη» που αφήνει στις τοποθετήσεις  του και  έριξε πυρά σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στον Παύλο  Πολάκη καθώς και προσκείμενους στο κόμμα  όπως ο Κώστας Βαξεβάνης που ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν αναρτήσεις με αιχμές πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στηρίζουν κυκλώματα παιδεραστίας. «Κάποιοι λένε ότι υπάρχει ένα ένοχο μυστικό που συνδέει εμένα με την κυρία Μενδώνη, το οποίο δεν μου επιτρέπει να την αποπέμψω. Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Δε μας το λέτε τώρα; Αυτός είναι ο ορισμός της λάσπης. Να αφήνετε μία ομίχλη και μία θολούρα. Σας ερωτώ ευθέως. Ποιο είναι το ένοχο μυστικό που συνδέει εμένα με την κυρία Μενδώνη και δεν με αφήνει να την αποπέμπω;», τόνισε και ζήτησε πέταξε το γάντι να αποκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας τις πρακτικές Πολάκη.

(https://www.in.gr/2021/02/25/politics/mitsotakis-tha-apodeiksete-oti-tsipras-polakis-kai-vaksevanis-den-enonontai/) «Ο κύριος Λαζαρίδης χρησιμοποίησε μία αναφορά τη λέξη «κίναιδος”, την οποία θεωρώ βαθιά προσβλητική για τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας. Του ζήτησα προσωπικά να ανακαλέσει. Και το έκανε διότι η κυβέρνηση αυτή τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε “Εσείς θα ζητήσετε από τον κύριο Πολάκη να κάνει το ίδιο; Θα αποδείξετε έμπρακτα ότι Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο πράγμα; Ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν ενώνονται για να αποτελέσουν το ίδιο και το αυτό;».

H επίθεση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιστράτευσε  αντιπαραδείγματα γαλάζιων στελεχών καταδικάζοντας γενικά πάντως τη λάσπη του διαδικτύου. Προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση Μητσοτάκη για τις αναρτήσεις Πολάκη, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε αναρτήσεις περασμένων ετών από την κα Αγαπηδάκη , αλλά και από άλλα στελέχη της ΝΔ , ζητώντας με την σειρά του από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να τις καταδικάσει. Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για άκομψη, χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης, λέγοντας ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη, ως «ταλαιπωρία ενός σκηνοθέτη για το τίποτε», και οι αποκαλύψεις ως παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

«Αν όμως κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείται σήμερα πολύ σοβαρά κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής, αθωότητας» είπε χαρακτηριστικά στηλιτεύοντας την στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην υπ. Πολιτισμού.  Ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν απέπεμψε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Μας είπατε ότι επί των ημερών σας ξεκίνησε το κίνημα MeToo. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο . Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα κλίμα αρνητικό το οποίο το καταδικάζουμε. Ωστόσο αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, μια σειρά από θέματα διακυβέρνησης θα έμεναν στο σκοτάδι». «Ποιος τοποθέτησε τον κ. Λιγνάδη. Δεν είχατε καμία σχέση στην επιλογή του» τόνισε στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιλέγει μια τακτική λαϊκισμού και δηλητηριάζει το κλίμα ώστε οι «γερμανοτσολιάδες» του 2010 να γίνουν σήμερα οι «παιδεραστές». Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου να αποκηρύξει αυτές τις πρακτικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Λιγνάδη υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική αρμοδιότητα έκλεισε με την παραίτηση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου, πέντε μόλις ώρες μετά την πρώτη ανώνυμη -όπως είπε- καταγγελία. «Για ποια συγκάλυψη μιλάτε;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο κάλυψε πολιτικά τη Λίνα Μενδώνη και υπερασπίστηκε την παρουσία της στο υπουργείο κόντρα στις φωνές που ζητούν την παραίτησή της. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και απέδωσε ως επικοινωνιακό λάθος το χαρακτηρισμό της κας Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι είναι «επικίνδυνος άνθρωπος».