Ήταν  ακριβώς ένα χρόνο πριν, 26 Φεβρουαρίου του 2020 όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα το οποίο δημοσιοποίησε σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανακοίνωνε ο κ. Τσιόδρας το πρώτο κρούσμα αφορούσε σε γυναίκα 38 ετών ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

Εν τέλει όπως έγινε γνωστό αργότερη, η ασθενής «0» ήταν η Δήμητρα Βουλγαρίδου, μία σχεδιάστρια μόδας η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους, σε μία περίοδο όπου τα κρούσματα στην βόρεια Ιταλία είχαν ανέβει ραγδαία.

Στην έκτακτη ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας τόνιζε την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών.

Τις μέρες μετά την 26η Φεβρουαρίου του 2020 άρχισαν να καταγράφονται νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.

Στις 10 Μαρτίου ο υπ. Υγείας ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων της χώρας για 14 ημέρες, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σημειώνεται πως τότε τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 89, ενώ στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας.