«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» από την πλευρά της Τουρκίας η οποία φέρεται διατεθειμένη να βάλει μπουρλότο στις διερευνητικές επαφές, επιστρέφοντας στην τακτική των προκλήσεων.

Από 18 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει προτείνει νέες ημερομηνίες για το ραντεβού του 62ου γύρου στην Αθήνα κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, η Τουρκία αντί να απαντήσει για να κλειστεί το ραντεβού, εκδίδει νέα Navtex και ετοιμάζεται για …έρευνες στο Αιγαίο.

Έτσι λοιπόν χτες βράδυ η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι από μεθαύριο Πέμπτη στις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 2 Μαρτίου βγάζει στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Το πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου

Μάλιστα το CNN Turk επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα και να φορτώσει την ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη στην Ελλάδα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι σαμποτάρει τη διαδικασία των διερευνητικών και τη συνέχιση των επαφών των αντιπροσωπειών Άγκυρας και Αθήνας στο πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ενώ ενδέχεται να ξεκινήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

Όπως μεταδίδει το politis.com.cy, επικαλούμενο το ΚΥΠΕ, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συμφώνησαν σε κοινή δήλωση, αλλά ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, «έδωσε οδηγίες περί του αντιθέτου», με αποτέλεσμα να «σαμποτάρει τη διαδικασία».

«Ξετρύπωσαν» χάρτη με την Τουρκία ως αυτοκρατορία

Ισχυρίζονται ακόμη ότι καθώς η στάση του έλληνα ΥΠΕΞ γνωστοποιήθηκε σε συνομιλητές στην ΕΕ, τουρκικές πηγές δήλωσαν πως αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν επίσης ότι η Ελλάδα υπονομεύει τη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι χτες τα τουρκικά ΜΜΕ και κατά βάση τα φιλοκυβερνητικά μέσα «ξετρύπωσαν» χάρτη του Stratfor από το 2009, που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050.

Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία αναβιώνει την Οθωμανική αυτοκρατορία συμπεριλαμβάνοντας  την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας!

Οι διαβουλεύσεις με ΗΠΑ και Γερμανία

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας με φόντο αυτές τις εξελίξεις είχε τηλεφωνικές επαφές με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Μένει να φανεί τι ακριβώς επιδιώκει σε αυτή τη φάση η Τουρκία και κατά πόσο όλες αυτές οι εξελίξεις συνδέονται και με την ρητορική της έντασης και των προκλήσεων που χρησιμοποιεί ξανά τις τελευταίες μέρες ο Tαγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ με αφορμή την ανακοίνωση του State Department για τους θανάτους Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ, τους οποίους η Άγκυρα απέδωσε στο PKK.

Επισημαίνεται ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις, ενώ κατά την επικοινωνία που είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την απομάκρυνση των ρωσικών πυραύλων S400.

Η ενόχληση από το Φόρουμ Φιλίας

Πάντως εκτός από τα σύννεφα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, η Τουρκία εμφανίστηκε ενοχλημένη και από την πραγματοποίηση της πολυμερούς διάσκεψης που έγινε στην Αθήνα με την ονομασία «Φόρουμ Φιλίας» και στο οποίο συμμετείχαν εκτός της Ελλάδας, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.