Η κριτική στην κυβέρνηση είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χρέος να ελέγχει την κυβέρνηση, έχει χρέος να της επιτίθεται, με επιχειρήματα και με βασικό σκοπό να την αναγκάζει να δει τα λάθη της.

Καμιά κυβέρνηση, ούτε και η σημερινή δεν είναι αλάθητη. Το αντίθετο μάλιστα, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα έχουν την θεσμική υποχρέωση να ασκούν κριτική και να «επαναφέρουν στην τάξη» οποιονδήποτε… ξεφεύγει.

Όμως, απαιτείται μεγάλη προσοχή διότι η σοβαρή αντιπολίτευση από την φαιδρότητα δεν απέχουν πολύ.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είπε πολλά. Η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα επιθετική, με τις γνωστές ατάκες που πετάνε οι αρχηγοί για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Και δεν θα σταθώ στου στίχους του Ελύτη για τους «αλήτες με τα πρησμένα πόδια», που έχουν προκαλέσει γέλιο στα social media.

Κυρίως θα σταθώ στο ατόπημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν είπε τα εξής:

«Φτάσατε στο σημείο σήμερα να μας πείτε, κύριε Μητσοτάκη, ότι γίνονται βιασμοί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δεν ξέρω μήπως τα μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο. Δεν ξέρω. Εγώ δεν έχω ακούσει πουθενά να γίνονται βιασμοί.»

Δηλαδή ο κ. Τσίπρας, για να αντικρούσει μια ενδεχομένως υπερβολή του πρωθυπουργού, υπέπεσε σε ένα τεράστιο λάθος, ειδικά αυτές τις ημέρες που γίνονται όλα αυτά που γίνονται.

Εντάξει, να παραδεχθούμε ότι βιασμοί στα Πανεπιστήμια δεν γίνονται ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν στοιχεία για καταγεγραμμένους βιασμούς που να δικαιολογούν μια υπερβολή ή μια στοχοποίηση του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Όμως, δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιεί εκφράσεις… troll για να πικάρει την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, εν μέσω αποκαλύψεων και οργίου φημών για όσα γίνονται στο θέατρο, στο Εθνικό Θέατρο ή όπου αλλού, να βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να λέει τέτοια.

Κατ’ αρχάς κανένας βιασμός δεν έχει καταγγελθεί επίσημα ότι έγινε στο Εθνικό Θέατρο. Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται τέτοια αναφορά.

Από την άλλη, όμως, η υπόθεση του #metoo και η επιχείρηση κάθαρσης που μπορεί να λάβει χώρα δεν μπορεί να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης με ατάκες… δημοτικού.

Είναι προσβλητικό για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που καταγγέλλουν φρικώδη περιστατικά.

Και είναι προσβλητικό, επίσης, να τη… λέει ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό για το Εθνικό υπονοώντας τις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή, Δ. Λιγνάδη.

Για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορεί να ταυτίζεται κανένας με κανέναν άλλον, ειδικά για θέματα τόσο ευαίσθητα.

Αν γίνονταν όργια, βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο Εθνικό είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Και σίγουρα όλα αυτά δεν έχουν κομματικό χρώμα, ούτε γίνονται γιατί κάποιοι είναι φίλοι πολιτικών.

Τι θα γίνει δηλαδή αν αύριο βγουν αποκαλύψεις για κάποιον που ήταν ή είναι φίλος του κ. Τσίπρα; Θα ξεκινήσει η γνωστή ανθρωποφαγία; Θα λέμε «οι αριστεροί βιάζουν ή παρενοχλούν λιγότερο ή περισσότερο από τους δεξιούς;»

Διότι έτσι θα μπούμε στη λογική του «μία σου και μία μου». Και σε περιπτώσεις τόσο συγκλονιστικές σαν κι αυτές που ακούμε τον τελευταίο καιρό δεν χωράνε ταμπέλες και χρωματισμοί.

Ο κ. Τσίπρας υπέπεσε σε ατόπημα και καλό είναι να μην ξαναγίνει από κανέναν πολιτικό όσο θα βγαίνουν νέα στοιχεία στο φως.

Διότι ακόμη και το ελληνικό #metoo θα μετατραπεί σε θέμα για τα troll του διαδικτύου και θα χαθεί η ουσία.

Και η ουσία είναι να πληρώσουν όλοι εκείνοι οι άθλιοι, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί. Το έγκλημα, και δη το έγκλημα που σχετίζεται με την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια, δεν έχει χρώματα και πολιτικές παρατάξεις.

Να τελειώνουμε με το μίσος μεταξύ των κομμάτων και με τις σκοπιμότητες που καταστρέφουν ό,τι ωραίο μπορεί να βγει μέσα από αυτή την τραγική ιστορία.