Μπορεί η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια το πρωί περί καθολικού lockdown στην Αττική να έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο στην κυβέρνηση προετοιμαζόντουσαν για αυτό από χθες, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, η πρώτο συναγερμός για την Αττική σήμανε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που ο πρωθυπουργός αναχωρούσε από την Αθήνα για το ταξίδι του σε Κύπρο και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική καθώς και για τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτά τα στοιχεία «έλεγαν» ότι η Αττική δεν αντέχει ούτε μια ακόμα μέρα.

Οι δραματικοί τόνοι Τσιόδρα που οδήγησαν την Αττική σε lockdown

Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει από τον επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων της χώρας μας, όταν θα επιστρέψει να έχει μια εκτίμηση της κατάστασης και μια εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για άλλες μεγάλες πόλεις του βρίσκονται στα πρόθυρα του συναγερμού, όπως η Πάτρα.

Από την νυχτερινή ενημέρωση του πρωθυπουργού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά οι εξελίξεις, με τον υπουργό Υγείας να παίρνει τη σκυτάλη και να ενημερώνει το πρωί για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Φαίνεται λοιπόν πως η εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση για καθολικό lockdown στην Αττική.

Η αγωνία για τις ΜΕΘ

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του MEGA, αυτό που έπαιξε βασικό ρόλο στην απόφαση είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το βάρος που δεν πρέπει να δεχτεί η Αττική σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.

Το κομβικό σημείο της απόφασης είναι πως εφόσον οι ΜΕΘ της Αττικής γεμίσουν δεν θα μπορούσαν να δεχτούν ασθενείς από άλλες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το σχέδιο μεταφοράς ασθενών που έχει εκπονηθεί.