Η υπόθεση είχε συνταράξει και δικαιολογημένα. Σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά οπαδικής βίας στην Ελλάδα, ο Βούλγαρος οπαδός του Άρη Τόσκο Μποζατζίσκι βρήκε τραγικό θάνατο στη Θεσσαλονίκη, όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο την ώρα που τον καταδίωκαν οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Πλέον, πέραν της νεαρής γυναίκας που οδηγούσε το αυτοκίνητο που παρέσυρε τον άτυχο Μποζατζίσκι, προφυλακισμένος είναι ένας 49χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, φίλος παραγόντων της ομάδας, ο οποίος εξαρχής είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών ως οργανωτής της επίθεσης στον άτυχο Βούλγαρο οπαδό.

Ένας χαρούμενος καφές που κατέληξε σε τραγωδία

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι ήταν ένας οπαδός της Μποτέφ Πλόβντιβ, ομάδας της Βουλγαρίας και ταυτόχρονα οπαδός του Άρη Θεσσαλονίκης. Είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλους Βούλγαρους οπαδούς του Άρη για να παρακολουθήσουν το ματς της αγαπημένης τους ομάδας με τον ΠΑΟΚ. Έχοντας πανηγυρίσει τη νίκη της ομάδας τους είχαν κάτσει την επομένη να πιουν έναν καφέ.

Εκεί δέχτηκαν επίθεση από οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ και στην προσπάθειά του να τους ξεφύγει ο Μποζατσίσκι χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο.

Η διερεύνηση της υπόθεσης εξαρχής στράφηκε προς τους οργανωμένους οπαδούς, αλλά και προς το αυτοκίνητο που τον χτύπησε. Την επόμενη μέρα προσήλθε στις αρχές και δήλωσε ότι αυτή οδηγούσε το αυτοκίνητο μια 26χρονη γυναίκα.

Όμως, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο ήταν ενοικιασμένο (μέσω leasing) στο όνομα του Θεόδωρου Γραμματικόπουλου, γνωστού οπαδού του ΠΑΟΚ.

Σταδιακά σχηματίστηκε στις αστυνομικές αρχές η εκτίμηση ότι ο Γραμματικόπουλος ήταν αυτός που σήμανε το γενικό προσκλητήριο για να φτάσουν οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην καφετέρια όπου κάθονταν αμέριμνοι οι Βούλγαροι φίλαθλοι του Άρη με τα κασκόλ τους.

Η εικόνα που σχημάτισαν οι αστυνομικές αρχές ήταν πως όταν αυτοί έφτασαν με μηχανές, ο Γραμματικόπουλος εντάχθηκε σε αυτούς και η φίλη του πήρε το αυτοκίνητο. Όταν ο άτυχος Βούλγαρος φίλαθλος προσπάθησε να ξεφύγει από τα χτυπήματα που δεχόταν στο πάρκινγκ της καφετέριας, έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση είχαν καταλήξει ότι δεν έστεκαν αυτά που είχε πει στον ανακριτή η φίλη του Γραμματικόπουλου περί «καυγά», που υποτίθεται ότι ήταν η αιτία της εσπευσμένης αναχώρησής της.

Αστυνομικές πηγές υποστήριξαν τότε ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο Γραμματικόπουλος έσπευσε να σβήσει τα δεδομένα του κινητού πριν το παραδώσει στην Αστυνομία, κάτι που σαφώς παρέπεμπε σε προσπάθεια να μην μπορούν να αντληθούν στοιχεία για τις επικοινωνίες του εκείνη την ημέρα με χούλιγκαν και πιθανώς ακόμη και με στελέχη του ΠΑΟΚ.

Όλα αυτά έκαναν τις αστυνομικές αρχές να εκτιμήσουν ότι δεν επρόκειτο περί ενός ατυχήματος, αλλά μιας οργανωμένης επίθεσης οπαδών. Αυτό, άλλωστε, είχε εξαρχής υποστηρίξει και η αδελφή του θύματος, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει.

Ως αποτέλεσμα η κατηγορία σε βάρος της 26χρονης φίλης του Γραμματικόπουλου δεν είναι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά με δόλο κατά το άρθρο 299 Π.Κ. Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου 2020 η 26χρονη οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς κρίθηκε προφυλακιστέα. Η ίδια κατά την απολογία της η 26χρονη αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο και ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Ένα χρόνο μετά προφυλακιστέος και  ο 49χρονος

Τελικά προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Γραμματικόπουλος, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος στην απολογία του φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία και κάθε συμμετοχή στη συμπλοκή, τονίζοντας ότι όταν αντιλήφθηκε το επεισόδιο κάλεσε τους υπόλοιπους που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό να φύγουν και να αφήσουν ήσυχο τον Βούλγαρο και τους συμπατριώτες του.

Ως προς την ποινική του μεταχείριση και μετά την απολογία του προέκυψε διαφωνία ανάμεσα στην Ανακρίτρια και την Εισαγγελέα. Η πρώτη είχε την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ η δεύτερη ζήτησε την προφυλάκισή του. Τελικά, την απόφαση για την προφυλάκιση πήρε με βούλευμα το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ένα οπαδός με σχέσεις με παράγοντες του ΠΑΟΚ

Ο Γραμματικόπουλος, όπως είχε αποκαλύψει το in.gr, δεν είναι ένας τυχαίος οπαδός του ΠΑΟΚ. Είναι στενός φίλος του Γιάννη Διαμαντίδη, επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο του επίπλου αλλά και οπαδού του ΠΑΟΚ, που έχει συμμετοχή στα ποδοσφαιρικά κοινά  -ως μέλος σε αρκετές επιτροπές της ΕΠΣΜ (επιτροπή πρωταθλημάτων, επιτροπή δημοσίων σχέσεων, ειδικός σύμβουλος για θέματα ΕΠΟ)- και είναι στενός φίλος με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκη Γκαγκάτση.

Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία

Είναι πολύ σημαντικό ότι προχωράει η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Προφανώς και το κριτήριο αθωότητας είναι απόλυτα σεβαστό μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Όμως, την ίδια στιγμή έχει γίνει σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα περιστατικό οργανωμένης οπαδικής βίας, που αυτή τη φορά δεν συγκαλύφθηκε όπως έγινε σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Η οπαδική βία παραμένει ανοιχτή πληγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όσο έχουν βάση όλες οι κοινωνιολογικές αναλύσεις που τονίζουν το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που ιδίως σε εποχές κρίσεις μπορεί να ωθεί νέους σε τέτοιες πρακτικές, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η οπαδική βία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς κάποια αν όχι ενίσχυση, τουλάχιστον ανοχή από τη μεριά των διοικήσεων των ΠΑΕ, που συχνά θεωρούν θετικό στοιχείο την ύπαρξη ενός «οπαδικού στρατού». Και αυτή είναι μια πλευρά που κάποτε πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα.