Οι γυναίκες στα κινεζικά στρατόπεδα κράτησης για τους Ουιγούρους και για άλλους μουσουλμάνους στη δυτική περιοχή της Κίνας, την Σιντζιάνγκ, υφίσταντο βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι «πολλές πρώην κρατούμενες και ένας φρουρός είπαν στο BBC ότι είτε βίωσαν είτε είδαν ένα οργανωμένο σύστημα μαζικών βιασμών, σεξουαλικής κακοποίησης και βασανιστηρίων».

Οι κατηγορίες αυτές δεν μπόρεσαν να εξακριβωθούν ανεξάρτητα από το Reuters.

Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για κακοποίηση στην Σιντζιάνγκ και έχει υποστηρίξει ότι οι εγκαταστάσεις που δημιούργησε στην περιοχή παρείχαν επαγγελματική κατάρτιση συμβάλλοντας στην εξάλειψη του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και του αυτονομισμού και διδάσκοντας νέες δεξιότητες.

Όσα πρόσωπα βρίσκονταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις, έχουν πλέον «αποφοιτήσει», ισχυρίζεται το Πεκίνο.

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με το ρεπορτάζ του BBC, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν είπε ότι «είναι απολύτως αβάσιμο» και ότι όσοι έδωσαν συνέντευξη στο BBC έχει «αποδειχτεί πολλές φορές» ότι ήταν «ηθοποιοί που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες».

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Τον περασμένο χρόνο μια έκθεση του γερμανού ερευνητή Άντριαν Ζενζ, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί από την δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, το Ίδρυμα Jamestown, κατηγορούσε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε υποχρεωτικές στειρώσεις, υποχρεωτικές αμβλώσεις και υποχρεωτικό οικογενειακό προγραμματισμό εις βάρος μειονοτήτων μουσουλμάνων.

Η Κίνα είχε απαντήσει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και ψευδείς.