Η μείωση των πωλήσεων τσιγάρων που διαρκούσε εδώ και μια δεκαετία στις ΗΠΑ σταμάτησε πέρσι, καθώς οι πολίτες στην καραντίνα άρχισαν να καπνίζουν περισσότερο. Στην επιστροφή στο κάπνισμα συνέβαλαν και οι ανησυχίες για τα προβλήματα που προκάλεσαν σε κάποιους καπνιστές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πριν από την πανδημία, οι πωλήσεις τσιγάρων στις ΗΠΑ έπεφταν με σταθερό ρυθμό, φθάνοντας σε μείωση 5,5% το 2019, καθώς πολλοί είτε κατάφερναν να το κόψουν είτε δοκίμαζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η πανδημία έβαλε τέλος σε αυτή την τάση. Το 2020, οι πωλήσεις τσιγάρων στις ΗΠΑ παρέμειναν ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την καπνοβιομηχανία Altria Group. Οι άνθρωποι είχαν περισσότερες ευκαιρίες να καπνίζουν επειδή περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, και περισσότερα χρήματα για τσιγάρα καθώς έκοψαν έξοδα για βενζίνη, ταξίδια και διασκέδαση. Στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκαν και οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών για τα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, κάποιοι χρήστες που είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα επέστρεψαν στα παραδοσιακά για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών η αύξηση στον φόρο των e-τσιγάρων, οι απαγορεύσεις γεύσεων στα προϊόντα ατμίσματος και στη σύγχυση που επικράτησε για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία των χρηστών. Σύμφωνα με τις καπνοβιομηχανίες, το εάν θα συνεχισθεί η αύξηση του καπνίσματος και φέτος θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και από το πώς θα αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτών μετά τον εμβολιασμό.

Ηλεκτρονικά

Σύμφωνα με την έρευνα των καπνοβιομηχανιών, οι πωλήσεις τσιγάρων στις ΗΠΑ πέρσι ήταν τόσο μεγάλες όσο το 2015, όταν η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σημαντική πτώση, κάτι που οδήγησε τους φανατικούς καπνιστές να αγοράζουν περισσότερα τσιγάρα, την ίδια ώρα που αρκετοί επέστρεψαν στα κανονικά τσιγάρα αφότου δοκίμασαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρώτης γενιάς. Εκείνα τα e-τσιγάρα δεν έδιναν στον χρήση αρκετή νικοτίνη ώστε να ικανοποιηθούν οι εθισμένοι καπνιστές. Ομως οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέβηκαν πάλι το 2017, με τη χρήση ατμιστών νέας γενιάς. Παρέμειναν υψηλές μέχρι το φθινόπωρο του 2019 όταν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, ερευνώντας το ξέσπασμα μιας μυστηριώδους πνευμονοπάθειας, προειδοποίησε τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν προϊόντα ατμισμού. Τότε ξαφνικά οι πωλήσεις κατέρρευσαν. Η ασθένεια αργότερα συνδέθηκε με το έλαιο της βιταμίνης Ε στα προϊόντα μαριχουάνας με ατμισμό, αλλά η αντίληψη του κοινού για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν αποκαταστάθηκε, ούτε και οι πωλήσεις.

Ο Μπίσερ Κουνμπάργκι, που εργάζεται σε εταιρεία λογισμικών στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, δοκίμασε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2018 και επέστρεψε στα παραδοσιακά στα τέλη του 2019. «Καλύτερα ο διάολος που γνωρίζεις», λέει ο 28χρονος. «Συνεχίζω το κάπνισμα και θα πάθω καρκίνο. Ενώ με το άτμισμα είναι πιο αχαρτογράφητη η περιοχή». Λόγω τηλεργασίας δουλεύει από το laptop του, στη βεράντα μέσα στην πανδημία, και καπνίζει περισσότερο από πριν – τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα. «Οταν είμαι στο γραφείο δεν μπορώ να κάνω 10 διαλείμματα, αλλά στο σπίτι μπορώ να καπνίζω όσο θέλω».

Η Altria, η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου αύξηση πωλήσεων κατά 4,9% στα 6,3 δισ. από 6 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, η εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων Juul Labs είχε πωλήσεις 1,9 δισ. δολάρια. Μετά την προειδοποίηση των υγειονομικών αρχών τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν 1 δισ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.

Προειδοποιήσεις

Στελέχη των υγειονομικών αρχών θεωρούν ότι παρότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τους κινδύνους του, αποτελεί μικρότερο κίνδυνο από το κλασικό τσιγάρο, που συνδέεται με περισσότερους από 480.000 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα του Euromonitor στις αρχές τους 2020, το 73% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ απάντησε ότι τα προϊόντα ατμίσματος ήταν εξίσου επικίνδυνα ή ακόμα και περισσότερο από τα τσιγάρα. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι οι πολίτες σε 20 χώρες έχουν εξίσου άσχημη άποψη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, γράφει η Wall Street Journal. Μια άποψη που αναπόφευκτα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή στο κάπνισμα που σημειώθηκε μέσα στο 2020.

Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στο παραδοσιακό κάπνισμα, υποστηρίζει ο Μπράιαν Κινγκ, υποδιευθυντής του Κέντρου Τσιγάρου και Υγείας του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Τους προτείνει να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος και εάν τελικά προτιμήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, να απέχουν εντελώς από τα κλασικά τσιγάρα.

«Ο Covid-19 δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα, μεταξύ των οποίων αυξημένο άγχος και ανησυχία, που ίσως συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων των τσιγάρων», λέει εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Προσθέτει όμως ότι ακριβώς επειδή το κάπνισμα αυξάνει τους κινδύνους να νοσήσει κάποιος με πιο σοβαρά συμπτώματα από Covid-19, «τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να κόψετε το κάπνισμα».