Το δικό του #MeToo απέκτησε τις τελευταίες μέρες το ελληνικό θέατρο, με τις καταγγελίες από ηθοποιούς -άνδρες και γυναίκες- να πέφτουν βροχή. Πρόκειται για καταγγελίες που αφορούν λεκτική, ψυχολογική, σωματική ή ακόμα και σεξουαλική βία.

Δεκάδες άνθρωποι, ηθοποιοί στο επάγγελμα, τις τελευταίες ώρες ανοίγουν το δικό τους σεντούκι των αναμνήσεων και μοιράζονται με την υπόλοιπη Ελλάδα τις φρικτές στιγμές που βίωσαν, ρίχνοντας φως στο σκοτάδι πίσω από την αυλαία και τα φώτα της σκηνής, κάνοντας αρκετούς που έκαναν κατάχρηση εξουσίας να χάσουν τον ύπνο τους.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η Ζέτα Δούκα, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» εξομολογήθηκε κακοποίηση, η οποία έφτασε στο σημείο της βίας, από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό, Γιώργο Κιμούλη.

Δείτε τη συγκλονιστική στιγμή

Από εκείνη τη στιγμή, έχει ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων από ανθρώπου που εξιστορούν πως είδαν το όνειρο τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη, επειδή είχαν την ατυχία να βρεθούν αντιμέτωποι με αδύναμους, εξουσιομανείς ανθρώπους.

Ζέτα Δούκα, Κατερίνα Γερονικολού, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φαίη Ξυλά, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Άριελ Κωνσταντινίδη, Δήμητρα Παπαδήμα, Σωτήρης Σκάντζικας και Φάνης Παυλόπουλος είναι μερικοί από τους ηθοποιούς που έσπασαν τη σιωπή τους δίνοντας δύναμη σε κάθε γυναίκα, άνδρα, άνθρωπο, ηθοποιό ή μη να καταγγείλει τέτοιου είδους περιστατικά βάζοντας τέλος σε μια πανδημία, που προϋπήρχε του κοροναϊού και δυστυχώς δεν υπάρχει θα υπάρξει εμβόλιο…

Το σκοτάδι πίσω από τα φώτα

Σκηνοθέτες που πετούν αναμμένα τσιγάρα σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες που… αυνανίζονταν κατά τη διάρκεια οντισιόν, σεξουαλικές κακοποιήσεις πάνω στη σκηνή, την ώρα της παράστασης και άνθρωποι στο ψυχιατρείο είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά που βγήκαν στο φως.

Σκηνοθέτης πέταξε πάνω μου αναμμένο τσιγάρο

O Σωτήρης Σκάντζικας, ο ανιψιός του «Ζάχου Δόγκανου» (σ.σ Γιάννη Μπέζου) στην αγαπημένη σειρά «Εκείνες κι εγώ» περιγράφει, μέσω Facebook, τη δική του οδυνηρή εμπειρία ψυχολογικής και λεκτικής βίας που έχει υποστεί στον χώρο του θεάτρου.

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο ίδιος αποκαλύπτει:

«Μου πέταξε στην πρόβα πάνω μου αναμμένο τσιγάρο, να σιγουρευτεί όπως είπε ότι είμαι τόσο κακός ηθοποιός που δεν ανταποκρίνομαι σε κανέναν αυτοσχεδιασμό. Σκηνοθέτης, πρώτο όνομα τότε…

Ο ίδιος με είχε επιλέξει σε μια τεράστια οντισιόν για τον κεντρικό ρόλο του έργου, ενός από τους πρώτους ρόλους στην διαδρομή μου. Καθημερινά με έβριζε, με μείωνε, με εξευτέλιζε, κι εγώ το ζώον, στα ξεκινήματά μου, νόμιζα ότι έτσι λειτουργούν τα πράγματα και πρέπει να δυναμώσω.

Μαζί του, σε όλο αυτό τον πόλεμο και ο κολλητός του, σκηνογράφος, ο φρικτότερος άνθρωπος που συνάντησα στο θέατρο. Στην γενική πρόβα, ήταν τόση η πίεση, η κακομεταχείριση, ο αντιεπαγγελματισμός, που στην μέση ενός τεράστιου μονολόγου που είχα… στράβωσε το στόμα μου… αγκύλωσε… δεν μπορούσα να αρθρώσω… ψέλλισα «συγγνώμη, δεν μπορώ να συνεχίσω» και πήγε στην επόμενη σκηνή… μόλις πέρυσι συνειδητοποίησα ότι μόλις είχε συμβεί το πρώτο μου «εγκεφαλικούλι»…

Για την ιστορία, η πρεμιέρα έγινε, οι κριτικές ήταν καταστροφικές, εκτός από εμένα! Ήταν παμψηφεί από τις καλύτερες που έχω πάρει στη ζωή μου!!

Με όλες αυτές τις καταγγελίες που βλέπω, σκεπτόμουν ότι εγώ έχω μόνο καλά να θυμάμαι… ώσπου σήμερα το πρωί, ανέσυρα αυτή την φρικτή μνήμη, που όπως ανακάλυψα, είχα θάψει πολύ βαθιά μέσα μου και ακόμα και τώρα που την ανέσυρα… τρέμω… και σκέπτομαι πόσο διαφορετικά θα είχα αντιδράσει αν μου είχε συμβεί λίγο αργότερα…

Εγώ δεν είμαι ούτε στην πρώτη γραμμή, ούτε πολύ γνωστός, ούτε καν τηλεοπτικός πια. Ήθελα όμως τελικά να το μοιραστώ, με την προτροπή στους νέους να αντιδρούν σε τέτοιους φρικαλέους ανθρώπους.

Ήμουν πολύ τυχερός που στη συνέχεια πέρασα υπέροχες στιγμές με σπουδαίους ανθρώπους επί σκηνής. Και όσοι δεν ήταν, τους αντιμετώπισα όπως τους έπρεπε… ίσως τελικά εκείνη η φρικτή συνεργασία να μου έκανε και ένα καλό…

Αυτά. Να με συγχωρείτε για το ξέσπασμα.

υ.γ. Δεν λέω ονόματα γιατί δεν αξίζει τον κόπο. Εννοείται πως ΔΕΝ αναφέρομαι στον Κιμούλη, μιλώ για άλλη περίπτωση».

Μου πέταξε στην πρόβα πάνω μου αναμμένο τσιγάρο, να σιγουρευτεί όπως είπε ότι είμαι τόσο κακός ηθοποιός που δεν…

Posted by Sotiris Skantzikas on Wednesday, January 27, 2021

«Δέχτηκα σεξουαλική βία, έφτασα στον ψυχίατρο»

Σοκ προκαλεί και η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση, μέσω του MEGA, της Δήμητρας Παπαδήμα. Η γνωστή ηθοποιός καταγγέλλει ότι σκηνοθέτης νεαρής ηλικίας άσκησε προ ετών σεξουαλική βία εις βάρος της, με αποτέλεσμα να την στείλει στον ψυχίατρο.

Μετά τη Ζέτα Δούκα, η ηθοποιός, Δήμητρα Παπαδήμα αποκαλύπτει αποκλειστικά στο MEGA, πως έχει υποστεί βία όλων των ειδών, από νεαρή ηλικία. Η ίδια δηλώνει πως χρειάστηκε ακόμα και φαρμακευτική αγωγή, για να ξεπεράσει τα βιώματά της και ξεκαθαρίζει πως είναι έτοιμη να αποκαλύψει ακόμη και το πρόσωπο γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού στον εισαγγελέα.

«Δέχτηκα μία σεξουαλική βία την ώρα της παράστασης, σε παράσταση, που αυτό αν μου ζητηθεί από τον εισαγγελέα, ευχαρίστως να πάω να το καταθέσω. Κι αυτό από άνθρωπο με εξουσία και νέας ηλικίας. Με έστειλε μέχρι την ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου. Αν μου ζητήσει εισαγγελέας να καταθέσω, έχω να καταθέσω πάρα πολλά και να μπούνε πράγματα στη θέση τους, αν μπορεί να γίνει αυτό ποτέ» είπε.

Όπως εξομολογείται, ο φόβος της ανεργίας την έκανε να μείνει σιωπηλή όλο αυτό το διάστημα.

Πάντως, δεν δίστασε να αμυνθεί σε όσους επιχείρησαν να την παρενοχλήσουν, αδιαφορώντας για το τίμημα.

Οι ιστορίες των γυναικών που αποφασίζουν να πουν τώρα τη δική τους αλήθεια, μπορεί να διαφέρουν. Όμως οι πληγές που άφησαν οι θύτες από θέσεις εξουσίας, έχουν το ίδιο μαύρο χρώμα.

Σεξουαλική κακοποίηση ακόμα και πάνω στη σκηνή

Σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που έχει δεχτεί μίλησε η ηθοποιός Άριελ Κωνσταντινίδη, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από τη Ζέτα Δούκα, αναφορικά με την βρώμικη πλευρά του θεάτρου, αυτή πίσω από την αυλαία…

Η γνωστή ηθοποιός, ενώ προσπάθησε να μην συγκινηθεί μιλώντας για τις τραυματικές της εμπειρίες -χωρίς να κατονομάσει τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν- τελικά δεν άντεξε και ξέσπασε σε δάκρυα.

«Τρέμω. Είναι όλο το συναίσθημα. Θα επιχειρήσω να είμαι πιο συγκροτημένη γιατί το θέμα δεν είναι η τιμωρία αλλά πώς εμείς οι γυναίκες οχυρωνόμαστε από πολύ μικρή ηλικία με τα όριά μας, την αξιοπρέπειά μας και κανένας δεν μπορεί να μας κουνήσει. Κανένας δεν έχει εξουσία πραγματικά, εμείς του δίνουμε τα “κλειδιά” για την εξουσία. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν φοβάμαι ότι κάποιος θα μου κάνει κακό. Είμαι ανακουφισμένη ότι κάτι αρχίζει να γίνεται. Έχω υποστεί σεξουαλική κακοποίηση πάνω στη σκηνή, την ώρα της παράστασης, κάθε μέρα, με ένα φιλί. Κλεινόμουν στο καμαρίνι και στις τουαλέτες. Έτρεμα σαν τον ψάρι. Ήταν θέμα επιβίωσης, όχι αξιοπρέπειας» είπε αρχικά η Άριελ Κωνσταντινίδη.

«Ο άνθρωπος αυτός ήθελε να με ξεφτιλίσει πριν την παράσταση επειδή δεν ήξερα τα λόγια. Με έπαιρνε τηλέφωνο η γυναίκα του για τον δικαιολογήσει. Γυναίκα συνάδελφος την ώρα της παράστασης με κακοποιούσε σωματικά γιατί ένιωθε ανταγωνισμό. Έτρωγα ξύλο», πρόσθεσε η γνωστή ηθοποιός.

«Κάτι αρχίσει να γίνεται. Θα πάρει πάρα πολύ καιρό. Τώρα έχει γίνει πολύ ανθρωποφαγικό. Δεν έχει να κάνει με τον κακό τον λύκο, να τιμωρηθεί ένας άνθρωπος. Κι αυτός τι έχει υποστεί μικρός ας αναλογιστούμε. Γιατί υπάρχουν και γυναίκες που έχουν καταχραστεί εξουσία» τόνισε.

«Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν και ο σκηνοθέτης να αυτοϊκανοποιείται»

Η Πηνελόπη Αναστασόπουλου μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook θέλησε να στηρίξει την Ζέτα Δούκα μετά τις πρόσφατες καταγγελίες της για βίαιη συμπεριφορά απέναντί της από τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη.

Η ηθοποιός όχι μόνο στήριξε τη συνάδελφο και φίλη της αλλά θέλησε να γνωστοποιήσει στο κοινό απίστευτα περιστατικά που συμβαίνουν στις πρόβες ή ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης.

Πιο συγκριμένα η Αναστασοπούλου ανέφερε: «Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν ως νέα ηθοποιός και ο άλλος αντίστοιχος σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοϊκανοποιείται την ώρα που αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του. Και πολλά πολλά άλλα… Γιατί είναι και τα άλλα. Το bullying, η απαξίωση, οι χαρακτηρισμοί. Σκέψου την κούραση, την απόγνωση, την απόλυτη στενοχώρια όταν σε αντίξοες συνθήκες βάλεσαι ασταμάτητα με σχόλια και ψυχολογικό πόλεμο».