Οποιαδήποτε κίνηση από την ΕΕ να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 στη Βρετανία θα ήταν ανησυχητική και θα έθετε σε κίνδυνο τον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει εμβολιάσει τους πιο ευάλωτους ως τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) για την Αγγλία.

«Αν συμβεί, τότε βεβαίως αυτό θα είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Σάιμον Στίβενς, απευθυνόμενος σε βουλευτές, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται την άποψη του υπουργού που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία Νάντιμ Ζαχάουι ότι δεν πιστεύει πως είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα.

«Πιστεύω ότι (οι γιατροί) και τα νοσοκομεία και όλοι οι συνεργάτες μας τα πάνε καλά για να κάνουν γρήγορα τους εμβολιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επομένως δεν θέλουμε οποιαδήποτε από αυτήν την πρόοδο να ανακοπεί», σημείωσε.

Ο Ζαχάουι εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την πεποίθηση ότι οι παρασκευαστές των τριών εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χορήγηση στη Βρετανία, οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna, θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων τόσο απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και απέναντι στην ΕΕ και σημείωσε ότι είναι λάθος να απαντά κανείς στα προβλήματα προμήθειας επιβάλλοντας περιορισμούς.

Κομισιόν: Οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Από την πλευρά της η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων του εμβολίου, ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που υπογράμμισε εχθές η Κομισιόν, οι παραδόσεις να γίνονται έγκαιρα. Αυτό είναι σημαντικό, έχουμε πανδημία και τα κράτη-μέλη χρειάζονται αυτές τις δόσεις», ανέφερε ο Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε συζητήσεις αύριο, Τετάρτη, για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες γι’ αυτές τις παραδόσεις. Θα επιμείνουμε στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Η Κομισιόν εχθές εξέφρασε ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τις παραδόσεις». Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε «τη χρήση μηχανισμού που θα επιτρέψει την ύπαρξη περισσότερης διαφάνειας στο σύστημα, διαφάνειας αναφορικά με τις δόσεις που παράγονται στην ΕΕ, σε εργοστάσια με τη στήριξη της ΕΕ και με προϋπολογισμό της ΕΕ».

Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι «οι εταιρείες τις οποίες έχουμε στηρίξει, στις οποίες έχουμε επενδύσει, πρέπει να κάνουν παραδόσεις, πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συστήνουμε μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων για να διπιστώσουμε πού πηγαίνουν τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται πως ο  υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είχε υποστηρίξει προηγουμένως τις προτάσεις της ΕΕ για την θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει το «δίκαιο μερίδιό» της.

Το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα του Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια ώρα το Βερολίνο διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Οι εφημερίδες “μπέρδεψαν” πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

“Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα άρθρα μπέρδεψαν δύο πράγματα”, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι εφημερίδες μπέρδεψαν το ποσοστό των ατόμων “μεταξύ 59 και 69 ετών” που συμμετείχαν στις έρευνες του εμβολίου, το οποίο ανερχόταν σε “8%”, με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

“Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή”, ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, “τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης”.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Σε επικοινωνία που είχε το AFP με τον ΕΜΑ, ο οργανισμός επεσήμανε ότι ενδέχεται να λάβει τις επόμενες ημέρες απόφαση για την έγκριση του εμβολίου αυτού, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει “τη διαδικασία εκτίμησης που διεξάγεται”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ