Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα να διαβεβαιώνει ότι η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά ένα δημοσίευμα των Times προκαλεί αναταράξεις.

Και αυτό ενώ ήδη, για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης, οι Αγώνες έχουν αναβληθεί λόγω κοροναϊού.

Η Ιαπωνία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά δεν δημοσιοποιεί την απόφασή της προς το παρόν, υποστήριξαν χθες (21.01.2021) οι Times, επικαλούμενοι ανώτερο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας φέρεται να επικεντρώνεται πλέον στην εξασφάλιση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων την επόμενη διαθέσιμη χρονιά, το 2032.

Οι Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Σούγκα ψάχνει τον τρόπο να ανακοινώσει την ακύρωση της διοργάνωσης, αλλά θέλει να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν στο Τόκιο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου.

«Κανένας δεν θέλει να το πει πρώτος, αλλά η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί είναι πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε η πηγή των Times. «Προσωπικά, δεν νομίζω ότι (οι αγώνες) θα διεξαχθούν» στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο. Και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα έσπευσε να το διαψεύσει και να τονίσει ότι η χώρα και η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένες να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί, αυτό το καλοκαίρι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας χαρακτήρισε το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναληθές, ενώ ο  Σούγκα, μιλώντας στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την οργανωτική επιτροπή των αγώνων και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από την πλευρά της, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, τόνισε πως θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διεξαχθεί η διοργάνωση με ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, παραμένουν προσηλωμένοι στη διεξαγωγή των Αγώνων το καλοκαίρι. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να είναι εφικτή.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας ήταν ανάμεσα στις πρώτες που αντέδρασαν στο δημοσίευμα, με την πρώτη να τονίζει μέσω Twitter ότι οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο «θα γίνει από τη ΔΟΕ, την οργανωτική επιτροπή των Αγώνων και την ιαπωνική κυβέρνηση» και ότι δεν έχει απολύτως «καμία πληροφορία που να υποδεικνύει ότι οι Αγώνες δεν θα γίνουν όπως είναι προγραμματισμένο», και με τη δεύτερη να τονίζει πως παραμένει «επικεντρωμένη» στην προετοιμασία της ομάδας των Αυστραλών αθλητών.

Το 80% των πολιτών στην Ιαπωνία τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι, υποδεικνύουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς ανησυχεί ότι η μαζική προσέλευση αθλητών, προπονητών και άλλων θα συμβάλλει ο κορονοϊός να εξαπλωθεί περαιτέρω.