«Αυτό που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν πολύ σημαντικό για όλες τις γυναίκες. Για κάθε άνθρωπο που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Τη θαυμάζω πάρα πολύ που βρήκε τη δύναμη να κάνει αυτό το βήμα, να ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να μιλάμε. Σε όλους τους χώρους συμβαίνει αυτό. Και πρέπει επιτέλους ν’ αρχίσουμε να μιλάμε ώστε να αποκαλυφθούν αυτοί που παρενοχλούν και να τιμωρηθούν. Γιατί πολλές φορές φοβόμαστε να μιλήσουμε». Η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου παρακολουθεί αυτές τις ημέρες τις εξελίξεις στο «ελληνικό MeToo» έχοντας κάνει η ίδια ένα πρώτο βήμα τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε είχε βρει το κουράγιο να μιλήσει δημόσια για την παρενόχληση σε βάρος της. Καλεσμένη στην εκπομπή του Mega «Πάμε Δανάη», εκμυστηρεύτηκε στη Δανάη Μπάρκα πως έχει βιώσει και η ίδια στο επαγγελματικό της περιβάλλον σεξουαλική παρενόχληση και παρακίνησε κι άλλες γυναίκες να εκφράσουν δημόσια την περιπέτειά τους, πυροδοτώντας ένα αντίστοιχο ελληνικό κίνημα #metoo.

Τώρα πλέον που οι μεμονωμένες περιπτώσεις σκιαγραφούν μια συνολική σκοτεινή εικόνα, η Κατερίνα Τσάβαλου μιλάει στα «ΝΕΑ», σχολιάζοντας την επικαιρότητα του ζητήματος. «Εύχομαι πλέον να μιλάμε όλοι και να σταματήσει αυτό το πράγμα. Να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα η κάθε είδους παρενόχληση. Η ψυχολογική, η σωματική, η σεξουαλική, όλα. Κι εγώ έχοντας κόρη αυτό εύχομαι».

Η δική της δυσάρεστη εμπειρία προέκυψε στο θέατρο, «όταν αρνήθηκα να υποκύψω στις προτάσεις σκηνοθέτη κι έχασα τελικά τη δουλειά».

Πολλά περιστατικά

Δυστυχώς, όπως λέει, η περίπτωσή της δεν είναι η μόνη, αφού και στον χώρο του θεάματος υπάρχουν πλέον αναφορές για άνδρες που εκμεταλλευόμενοι τη θέση εξουσίας τους παρενοχλούν υφιστάμενές τους. «Είναι πάρα πολύ εύκολο να πέσει κάποιος θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Γιατί οποιοσδήποτε, σε οποιοδήποτε χώρο χρησιμοποιεί την ιδιότητά του και σου λέει ότι αν δεν υποκύψεις, δεν θα πάρεις τη δουλειά. Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι φαντάζομαι ότι υποκύπτουν από φόβο. Και άνδρες και γυναίκες. Γιατί συμβαίνει και στους άνδρες», τονίζει η Κατερίνα Τσάβαλου. «Εγώ μίλησα μετά από τόσα χρόνια. Και πάλι όμως θεωρώ ότι δεν έχω πολλά. Δεν γίνεται να μιλήσεις με ονόματα. Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους γνωρίζω που έχουν υποστεί πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Ομως μια σεξουαλική παρενόχληση δεν παύει να είναι δύσκολη. Και πολύ εκφοβιστική. Εμένα αυτό που μου έτυχε μου προκάλεσε μεγάλο φόβο. Φοβόμουν να πάω στη δουλειά κάθε μέρα».

«Κανιβαλισμός»

Μια πολύ σοβαρή παράμετρος που αποκόπτει τις γυναίκες από το να προβούν σε καταγγελίες είναι τα σχόλια που θ’ ακολουθήσουν. Ο κανιβαλισμός, όπως λέει η Κατερίνα Τσάβαλου, που κράτησε και το δικό της στόμα κλειστό για χρόνια.  «Υπάρχουν άνθρωποι που σε κρίνουν και σου λένε ότι προκαλούσες, αυτά τα στερεότυπα. Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που ακόμα πιστεύει σε αυτά. Και στο ότι μια γυναίκα δεν δικαιούται να πει όχι. Πολλές γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν γιατί οι ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι «μήπως προκάλεσες; Τι φορούσες;». Είναι κάτι αδιανόητο», επισημαίνει και καταλήγει. «Για τη σεξουαλική παρενόχληση δεν υπάρχει ελαφρυντικό .Εγώ όταν άκουσα σχόλια τύπου «γιατί το είπε μετά από τόσα χρόνια;» για την Μπεκατώρου, τους απάντησα γιατί τότε μπόρεσε. Είναι αδιανότητο να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις. Είναι η κοινωνία μας αυτή και με φρικάρει αυτό πολύ άσχημα. Είναι φόβος για να μιλήσεις και να πεις κάτι τέτοιο. Εγώ εύχομαι και στον δικό μας χώρο να ανοίξουν στόματα. Και σε κάθε χώρο».