Ανακοίνωση για τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από συνταξιούχο καθηγητή εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Τμήματος Κωνσταντίνος Παπαζάχος, καταδικάζει απερίφραστα κάθε φαινόμενο παρενόχλησης -σεξουαλικής ή άλλης- και κάθε είδους κατάχρηση εξουσίας, ιδιαίτερα εντός του ακαδημαϊκού χώρου, ο οποίος οφείλει να αποτελεί πεδίο ελεύθερης έκφρασης και όχι καταπίεσης και καταναγκασμού.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το Τμήμα υποστηρίζει τις ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών και δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διευκόλυνση της διερεύνησης των εν λόγω καταγγελιών.

Όπως υπογραμμίζεται, το Τμήμα θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές και αποφοίτους του που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ανάλογες πρακτικές, τονίζοντας «πως ακόμα και αν κάποιες πράξεις έχουν παραγραφεί ποινικά, δεν έχουν παραγραφεί ηθικά στη συνείδηση του Τμήματος».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «ανάλογες συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες και οι πληγές που προκαλούν αθεράπευτες», ενθαρρύνει όλους και όλες που έχουν γίνει δέκτες ανάλογης συμπεριφοράς, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

«Καλεί τα μέλη του να συμβάλουν με τη θετική στάση και βοήθειά τους, ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής και καταδίκης ανάλογων πρακτικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, το Τμήμα Γεωλογίας καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και τις Αρχές της να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης και ελέγχου (κανονισμός δεοντολογίας, Συνήγορος του Φοιτητή) που να υποστηρίζει όσους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές.

«Άσχετα με την όποια δικαστική ή άλλη εξέλιξη θα έχουν οι πρόσφατες καταγγελίες, το Τμήμα μας θεωρεί ότι η ηθική ευθύνη που βαραίνει ένα ακαδημαϊκό φορέα στον οποίο εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονική» σημειώνεται.

Τέλος, ζητά συγγνώμη από όσες και όσους πέρασαν από τα θρανία του και έγιναν τυχόν δέκτες ανάλογης απαράδεκτης συμπεριφοράς, διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει «κάθε μέτρο ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν ποτέ ανάλογα φαινόμενα».