Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο αθλητής ιστιοπλοΐας, Γιάννης Μιτάκης και ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά, η κοινωνική αντίδραση πρέπει να μεταφραστεί σε πολιτική δράση και το βασικό είναι να δημιουργηθεί θεσμική θωράκιση.

Για τους φερόμενους ως δράστες της σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίοι είναι παράγοντες της ομοσπονδίας, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε πως η μακροχρόνια παραμονή σε θέσεις εξουσίας δημιουργεί αλαζονικές και καταχρηστικές συμπεριφορές.

Πλέον υπάρχει το νομικό πλαίσιο που λέει πως όσοι έχουν κάνει τρεις θητείες δεν μπορούν να βάλουν ξανά υποψηφιότητα. Επομένως, θα υπάρξει αναγκαστική αλλαγή στη διοίκηση.

Από την πλευρά του ο κ. Μιτάκης υποστήριξε πως σε τέτοιες τοποθετήσεις και καταγγελίες, πρέπει να είναι και η κοινωνία έτοιμη να τις ακούσει. Συγκεκριμένα για τη Σοφία Μπεκατώρου, είπε πως η κοινωνία δε δείχνει το σεβασμό που αξίζει στη γυναίκα και που πρέπει να έχει.

Ο αθλητής μίλησε και για τη δική του προσωπική εμπειρία, η οποία ανάγεται στα όρια ενός κλίματος τρομοκρατίας και ψυχολογικού εκβιασμού.

Τη θλίψη και το σοκ του εξέφρασε ο παγκοσμίου φήμης αθλητής Ιωάννης Μελισσανίδης για την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου και άλλων αθλητριών, ενώ παράλληλα εξέφρασε και τον απόλυτο σεβασμό και την αγάπη του για το τεράστιο θάρρος τους που τις οδήγησε στο να εξωτερικεύσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους.

«Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης είναι κατακριτέα και κατάπτυστη», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, είπε πως και ο ίδιος έχει υποστεί ψυχολογικό εκβιασμό από την τότε ομοσπονδία λίγο πριν από τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.