Η ταυχρόχρονη φόρτιση πολλών ηλεκτρικών είναι πιθανόν να …ρίξει το δίκτου, εξαιτίας της υπερφόρτωσης του δικτύου. Για αυτό το λόγο και η Audi, δίνει σαφή απάντηση σε αυτό το ζήτημα: η δυνατότητα ευφυούς σύνδεσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου με το δίκτυο μπορεί να κάνει βέλτιστη χρήση αυτού και να συμβάλει στην επιτυχή και απρόσκοπτη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

Για να συμβεί αυτό η Audi χρειάστηκε να προβεί σε μια προσωμείωση ενός σεναρίου  υπερφόρτωσης σε ένα τοπικό δίκτυο ισχύος, με πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτίζουν ταυτόχρονα και με υψηλή ισχύ. Αποδείχθηκε ότι μία βελτιστοποιημένη, ευφυής φόρτιση αντισταθμίζει το σενάριο πιθανού blackout.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η στοχευμένη επικοινωνία μεταξύ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και του πάροχου του δικτύου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει μεταβλητή ισχύς φόρτισης, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμητή ώρα αναχώρησης από το σημείο φόρτισης και το πραγματικό φορτίο στο ηλεκτρικό δίκτυο. Πρόκειται για μια κατάσταση win-win: το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζεται με πλήρη ισχύ όταν το φορτίο του δικτύου είναι χαμηλό ενώ μειώνει την ισχύ φόρτισης σε ώρες αιχμής.

Μάλιστα, ήδη έχουν εκπονηθεί τα τεχνικά πρότυπα και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που είναι απαραίτητα για τη υλοποίηση ενός τέτοιου ευφυούς δικτύου.