Την παραίτησή της θα υποβάλει στον βασιλιά η κυβέρνηση της Ολλανδίας, εξαιτίας σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Η απόφαση ελήφθη σήμερα, καθώς τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν μαζί με τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Φρανκ Ρούτε, αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τη στήριξή τους.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2012 που οδηγείται σε παραίτηση μια εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ολλανδία – έστω κι αν αυτό συμβαίνει μόλις δύο μήνες πριν τις προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου βουλευτικές εκλογές. Έτσι, μετά την Ιταλία όπου η κυβέρνηση είναι έωλη μετά την αποχώρηση από αυτήν του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, μία ακόμη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα του «πυρήνα» της, εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής κρίσης.

Η εξέλιξη αυτή, σε περίοδο πανδημίας, δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα εκδηλωθούν και σε άλλες χώρες, μόλις παρέλθει η κορύφωση της πανδημίας και επιστρέψει η – μερική έστω – κανονικότητα, καθώς τότε οι πάντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη ζοφερή πραγματικότητα. Θα αναγκαστούν δε να την αντιμετωπίσουν χωρίς να υπάρχει πλέον το δίχτυ ασφαλείας που έχουν απλώσει σήμερα κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας έχει αρχίσει, άλλωστε, να γίνεται ορατή παντού. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η «γκρίνια» σε πολιτικό επίπεδο έχει ενταθεί. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και αύριο εκλέγεται ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ επίκειται η μεγάλη μάχη για τον ή την υποψήφιο για την καγκελαρία, στις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις

Το σκάνδαλο έχει σχέση με τις επιδοτήσεις που αφορούν την μέριμνα ανήλικων παιδιών, καθώς η διαχείριση που έγινε έχει οδηγήσει στα όρια της απόγνωσης και της οικονομικής καταστροφής χιλιάδες οικογένειες, κυρίως φτωχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, περίπου 10.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σημαντικά ποσά στο κράτος, αφού πρώτα κατηγορήθηκαν αδίκως για διαφθορά.

Σύμφωνα με την επιτροπή, επρόκειτο για «άνευ προηγουμένου αδικία», η οποία οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία και την πτώχευση, ενώ προκάλεσε και διαζύγια. Ήδη, μάλιστα, η υπόθεση έχει προκαλέσει την παραίτηση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή στην υπόθεση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακά τα καθήκοντά της μέχρι τις εκλογές, επικεντρώνοντας τη δράση της κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η Ολλανδία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές (επισήμως έχουν καταγραφεί 12.800 θάνατοι), ενώ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με τον αριθμό των εμβολιασθέντων, ένα μέτωπο στο οποίο παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση.