Την παράταση της απαγόρευσης βραδινής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας το πλαίσιο που θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως «ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες.

«Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί τον κίνδυνο για αύξηση κρουσμάτων, αρκεί να μην βάζει σε πίεση το σύστημα Υγείας» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός – αφού ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την επιβολή καραντίνας στο Δήμο Αχαρνών– αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα:

  • Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 – 05:00
  • Απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων
  • Επαναλειτουργία επιχειρήσεων από τη Δευτέρα (οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν από τις 07:00 – 20:00)
  • Ανοίγουν οι λατρευτικοί χώροι (ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50)

Παραμένουν στα 300 ευρώ τα πρόστιμα

Νωρίτερα, μετά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η αύξηση του προστίμου στα 500, το οποίο παραμένει στα 300.

«Θα κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα για να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά, γιατί ο σκοπός δεν μπορεί να είναι κατασταλτικός αλλά συμμόρφωσης» είπε χαρακτηριστικά σε μια κίνηση καλής θέλησης, ωστόσο στη συνέχεια έκανε λόγο για δέκα ημέρες.

«Σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα την ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου, θα κρατήσουμε στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες».