Οι κάμερες στο μετρό της Ομόνοιας κατέγραψαν πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών της άγριας επίθεσης σε βάρος του σταθμάρχη, η Αστυνομία προχώρησε στην ταυτόποίησή τους και είναι ζήτημα ωρών η σύλληψή τους, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

«Οι κάμερες ήταν αυτές που έχουν βοηθήσει την Αστυνομία να ταυτοποιήσει τους δράστες. Το υλικό έχει παραδοθεί στην αστυνομία και όπως έχω ενημερωθεί φαίνονται πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και σύντομα θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι δυο δράστες της επίθεσης, να έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους ή να είναι ακόμη και αδέλφια.

Οι δράστες φορούσαν παρόμοια ρούχα, ενώ έχουν ίδιο σωματότυπο. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο μοιάζει πιο «έμπειρος» σε επιθέσεις από τον τρόπο που χτυπάει, ενώ ο δεύτερος δράστης που έχει αποτυπωθεί στο βίντεο της επίθεσης, μοιάζει να συνδράμει «επικουρικά».

Ο σταθμάρχης ανέφερε στους αστυνομικούς που του πήραν μια αρχική κατάθεση πως «μπορώ να τους αναγνωρίσω αν τους δω».

Συγκλονίζει η μαρτυρία του σταθμάρχη

Συγκλονίζει ο σταθμάρχης του μετρό που δέχθηκε άγρια επίθεση από δύο νεαρούς. Ο 53χρονος άνδρας εξιστορεί τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο 53χρονος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για τις εφιαλτικές στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως φοβόταν ότι τα τραύματα του θα ήταν μοιραία και θα έμενε ανάπηρος.

«Θυμάμαι ότι φώναζα ‘φτάνει’ και στη συνέχεια νόμιζα ότι θα μείνω ανάπηρος. Έφαγα κάτι κλωτσιές μέσα στη μέση και σα να μου κοπήκανε τα πόδια Απ’ ό,τι έμαθα αργότερα και ο αστυνομικός βάρδια -που ήταν εκεί το παιδί- κατέβηκε, αλλά επειδή είναι μεγάλος σταθμός η Ομόνοια κι έχει πολλές εξόδους δεν τους πρόλαβε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο άτυχος σταθμάρχης.

Ελλιπή φύλαξη καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Όπως είπε ο Άκης Πάστρας, γραμματέας Σωματείου Σταθμαρχών ΣΤΑΣΥ, ο σταθμός της Ομόνοιας είναι «δαιδαλώδης» και θα ήταν αδύνατο να συλληφθούν οι δράστες αμέσως μετά την επίθεσή τους.

Υπάρχουν 12 έξοδοι, οι οποίες δεν είναι φρουρούμενες ενώ τα ρολά στις εισόδους λειτουργούν χειροκίνητα και θα ήταν αδύνατο να κλείσουν όλα ταυτόχρονα.

«Έχουμε εισηγηθεί πολλές φορές ότι η φύλαξη είναι ανεπαρκής, το έχουμε πει πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Πάστρας αναφερόμενος στην αστυνόμευση των σταθμών του μετρό, σημειώνοντας ότι την ημέρα του περιστατικού υπήρχε ένας αστυνομικός βάρδιας στον σταθμό της Ομόνοιας.

Οι εργαζόμενοι κάνουν έκκληση για επιπλέον φύλαξη, αφού «ερχόμαστε και δεν ξέρουμε πώς θα φύγουμε, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε», όπως λένε, ενώ περιστατικά βίας και παρανομίας «είναι καθημερινά για εμάς».

Ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ

Τη σύσταση ειδικού σώματος της αστυνομίας για το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην περιφέρεια Αττικής προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Σχετικά με τη σύσταση του ειδικού σώματος αστυνόμευσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, επισήμανε ότι ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε πέσει στο τραπέζι αυτή η πρόταση, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

«Λέμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα της ελληνικής αστυνομίας που θα έχει αρμοδιότητα στο σύνολο όλου του συγκοινωνιακού δικτύου στην περιφέρεια Αττικής. Ένα σώμα που θα έχει στη δικαιοδοσία του τον έλεγχο και την ασφάλεια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικά στο μετρό, θα δώσει τη λύση που περιμένουμε. Άλλωστε είναι κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και είναι ευθύνη της πολιτείας να υπάρχει νόμος και τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Συμπλήρωσε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στόχος είναι το σώμα αυτό να δημιουργηθεί εντός του έτους. «Μέχρι τότε τα μέτρα αστυνόμευσης σε όλους τους σταθμούς θα αυξηθούν», κατέληξε.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την ίδια στιγμή, η άγρια επίθεση προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας.

Η εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ θα αποτιμηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.