Χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, η υπόθεση με τα χρυσά διαβατήρια στην Κύπρο, με την χορήγηση δηλαδή κυπριακών διαβατηρίων και κατ΄επέκταση κυπριακής ιθαγένειας (καθώς και ιθαγένειας χώρας μέλους της ΕΕ), χωρίς έλεγχο ακόμα και σε άτομα που διώκονταν ως εγκληματίες στις χώρες τους ή που βρίσκονταν στη φυλακή για φορολογικές και άλλες απάτες. Ήταν επόμενο ότι το σκάνδαλο αυτό, που αποκάλυψε ο Al Jazeera, θα προκαλούσε την οργή της ΕΕ, αλλά και σοβαρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα στην Κύπρο.

Αλλά αυτό που συνέβη προχθές με ένα ρεπορτάζ του διευθυντή της «Καθημερινής» (κυπριακή έκδοση) Ανδρέα Παράσχου δεν είχε προηγούμενο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μέχρι πρότινος διευθυντής της εφημερίδας αυτής εμπλέκει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος «εξομολογήθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα για το ένα δισ. ευρώ που θα έβγαζε ο πρόεδρος της Κύπρου από τα χρυσά διαβατήρια. Ένα δισ. ευρώ τα οποία τα διοχέτευε με ιδιωτικές πτήσεις, όπως ισχυριζόταν, στις Σεϋχέλλες.

Όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε πολιτικός σεισμός στην Κύπρο και μάλιστα σε μια λεπτή φάση του Κυπριακού με την παρουσία στο νησί της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ και τις ετοιμασίες που γίνονται για τη συμμετοχή σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου το διέψευσε αμέσως, όπως το διέψευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο διευθυντής της «Καθημερινής» υπέβαλε με  υπαινιγμούς την παραίτησή του, η οποία και έγινε αμέσως αποδεκτή.

Έτσι η υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων εξελίσσεται για άλλη μια φορά στην Κύπρο ως «μείζον θέμα διαφθοράς» με σημαντικούς πολιτικούς τριγμούς στο κυπριακό πολιτικό σύστημα. Ο διευθυντής της εφημερίδας αναφέρει ότι όσα είχε καταγγείλει στο άρθρο του για τον πλουτισμό του Προέδρου της Κύπρου από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων βασίζονται σε «εξομολόγηση» του ίδιου του κ. Αναστασιάδη σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα  προς τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα εκμυστηρεύτηκε ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο (δικηγορικό) γραφείο 300 εκατ. ετησίως που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». Αναφέρει προσθέτοντας ότι ίσως τα έσοδα θα έφθανε το ένα δισ. ευρώ.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως όσα ανυπόστατα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου κ. Παράσχου «περί δήθεν εκμυστήρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία και άλλων πολλών για την υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίων, είναι ανάξια σχολιασμού και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα η ιδιοκτησία της «Καθημερινής» με ανακοίνωσή της, κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Παράσχου υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος έκανε αναφορές σε πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία δεν είχε αποδείξεις ώστε να τα τεκμηριώσει. Και αναφέρει ότι όταν ρωτήθηκε εάν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Προέδρου της Κύπρου, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις, αλλά «κάποιος του το είπε».