Σε ισχύ τέθηκε η στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Πακιστάν μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας την Τετάρτη.

Οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν στις 14 Φεβρουαρίου πέρυσι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πακιστάν, ισχύουν για πέντε χρόνια και αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Η Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν να «θεσπίσουν μηχανισμούς συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης».

Οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα αυτό μέσω της «εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των μαθημάτων που παρέχονται σε στρατιωτικές σχολές» και της «επιτόπιας κατάρτισης σε μονάδες, κεντρικά γραφεία και οργανισμούς», καθώς και «επισκέψεις συνεργασίας και επαφών» και «ανταλλαγή πληροφοριών και προσωπικό.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση «τη συνεργασία στους τομείς της στρατιωτικής ιστορίας και των στρατιωτικών δημοσιεύσεων.

Στον τομέα του τουρισμού, η Τουρκία και το Πακιστάν συμφώνησαν να ενισχύσουν τις «επενδυτικές ευκαιρίες του τουρισμού» και να αυξήσουν τις «κοινές τουριστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια».

Θα στοχεύουν επίσης να ενθαρρύνουν τη «χρήση δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη τουριστικών ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Η «ανταλλαγή και ανταλλαγή καινοτόμων εμπειριών και τεχνολογιών» και «η συνεργασία και ο συντονισμός σε διεθνή φόρουμ και οργανισμούς που σχετίζονται με θέματα τουρισμού» συγκαταλέγονται επίσης στα σημεία που καλύπτονται από το σύμφωνο.