Την εποπτεία του Βitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο ζήτησε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται συχνά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το Βitcoin ακολουθεί εκρηκτική πορεία τους τελευταίους μήνες και πλέον αγοράζεται από απλό κόσμο, επενδυτικά ταμεία, ακόμη και μεγάλες εταιρείες. Ορισμένοι έχουν πάρει ακόμη και δάνεια για να αγοράσουν ποσά του κρυπτονομίσματος, η αξία του οποίου έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που έχει ενσωματωθεί το Βitcoin έχει προκαλέσει  ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

«Το Bitcoin είναι ένα άκρως κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού, το οποίο χρησιμοποιείται σε περίεργες δραστηριότητες και ξέπλυμα χρήματος» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Δεν έδωσε παραδείγματα ξεπλύματος χρήματος, είπε όμως ότι έχει ενημερωθεί για ποινικές έρευνες.

Η Λαγκάρντ συντάσσεται έτσι με άλλες εποπτικές αρχές που ζητούν διεθνείς κανόνες για τα κρυπτονομίσματα.

«Πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και να συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή αν υπάρχει τρόπος διαφυγής είναι σίγουρο πως χρησιμοποιηθεί» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters