Τη διάλυση του ιστότοπου Dark Market, ενός σκοτεινού πολυκαταστήματος με ναρκωτικά και πλαστά έγγραφα και χαρτονομίσματα, ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν και στη σύλληψη ενός υπεύθυνου με τη συνεργασία άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της γερμανικής πόλης Κόμπλεντς, το Dark Market ήταν η «μεγαλύτερη αγορά» του λεγόμενου Σκοτεινού Ιστού, προσβάσιμου μόνο μέσα από προγράμματα ανώνυμης πρόσβασης όπως το Tor.

Ο φερόμενος ως διαχειριστής του ιστότοπου, ένας 34χρονος Αυστραλός, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Γερμανίας- Δανίας και προφυλακίστηκε, ανέφερε η εισαγγελία.

«Περισσότεροι από 20 διακομιστές στη Μολδαβία και την Ουκρανία κατασχέθηκαν» προσθέτει η εισαγγελία, η οποία διεξήγαγε έρευνες «επί μήνες» μαζί την υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών του Όλντενμπουργκ.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης οι αστυνομικές υπηρεσίες χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Δανία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις αρχές, το Dark Market ήταν «αναμφισβήτητα η πιο εκτεταμένη αγορά του κόσμου στον Σκοτεινό Ιστό με σχεδόν 500.000 χρήστες και περισσότερους από 2.400 πωλητές».

Μέσω του ιστότοπου είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 320.000 παράνομες συναλλαγές με κρυπτονομίσματα Bitcoin και Monero. Το συνολικό ύψος τους μπορεί να ανέρχεται, σύμφωνα με την εισαγγελία της Κόμπλεντς, σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Πλαστά χρήματα, ναρκωτικά δεδομένα κλεμμένων ή πλαστογραφημένων πιστωτικών καρτών, ανώνυμες κάρτες SIM, ακόμη και ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών διατίθεντο προς πώληση.

Τα δεδομένα που βρέθηκαν στην έρευνα θα επιτρέψουν τώρα τον εντοπισμό μεταπωλητών, συντονιστών και πελατών, είπε η εισαγγελία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP