Πρεμιέρα έκανε χθες η πλατφόρμα εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών.

Οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τέσσερις τρόπους, ενώ όσοι αναλάβουν να τους βοηθήσουν δεν θα χρειάζονται κάποια εξουσιοδότηση.

Επίσης «στη μάχη» του εμβολιασμού ρίχτηκαν και οι φαρμακοποιοί οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να κλείσουν ραντεβού.

Αναλυτικά οι τρόποι για να προγραμματίσει κάποιος το ραντεβού του:

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  •  Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Όσοι πολίτες μπαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα κλείνουν δύο ραντεβού με διαφορά 21 ημερών. Αφού επιλέξουν τις ημερομηνίες που επιθυμούν, το σύστημα δίνει ένα περιθώριο δύο λεπτών για να «κλειδώσει» το ραντεβού σε περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει να κάνει κάποια αλλαγή.

Στη συνέχεια βγαίνει η μέρα και ώρα του εμβολιασμού και για τις δύο δόσεις κι αποστέλλεται με μήνυμα (SMS) στο κινητό ο κωδικός του ραντεβού, ενώ σε χαρτί μπορεί να εκτυπωθεί μέσω υπολογιστή ο κωδικός QR, που είναι απαραίτητος κατά την προσέλευση στο εμβολιαστικό κέντρο κατά την ημέρα του εμβολιασμού.

Το μήνυμα του ραντεβού στην πλατφόρμα

«Αγαπητή Κυρία / Αγαπητέ Κύριε…

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού σας για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, θα πραγματοποιηθούν σε δύο (2) δόσεις, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Τα Ραντεβού μου

1η Δόση στις (σ.σ. ημερομηνία) στις (σ.σ. ώρα) στο εμβολιαστικό κέντρο…..

2η Δόση στις (σ.σ. ημερομηνία) στις (σ.σ. ώρα) εμβολιαστικό κέντρο…

Ο Κωδικός Ραντεβού ή ο QR Κωδικός είναι απαραίτητος κατά την προσέλευσή σας την ημέρα του εμβολιασμού».

Πως κυλούν οι πρώτες ώρες μετά την πρεμιέρα της πλατφόρμας

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα άνοιξε χτες το απόγευμα και μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά, καθώς δεν έχει πέσει καθόλου το σύστημα.

Εκεί που έχουν παρατηρηθεί κάποια μικρά προβλήματα είναι σε κάποια νησιά και σε αυτό όσον αφορά τα αυτοματοποιημένα μηνύματα που στέλνει το σύστημα σε όσους κλείνουν ραντεβού.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσεκρής, ανάφερε πως κάποιοι πολίτες που έστειλαν μήνυμα για να εμβολιαστούν στο νησί, έλαβαν απάντηση να παρουσιαστούν σε Κω, Κάλυμνο ή Λέρο.

Ο πρόεδρος επικοινώνησε με τους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ,  ηλικιωμένοι της Σύρου, έλαβαν μήνυμα να μεταβούν για τον εμβολιασμό τους στη… Σαντορίνη.

Βέβαια υπενθυμίζεται πως εξαρχής οι αρμόδιοι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχαν μιλήσει για πιθανόν αστοχίες που στη συνέχεια θα διορθωθούν.

«Είναι η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν αρρυθμίες στη διαδικασία. Θα κριθούμε ως προς το πόσο γρήγορα θα τις θεραπεύουμε. Γιατί αυτό αφορά πολλαπλά συστήματα και χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο είναι εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί» είχε πει χτες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο Mega.

Το Σάββατο η πρώτη δόση στους άνω των 85 ετών

Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί 49.661 πολίτες, υγειονομικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ταυτόχρονα με τους υγειονομικούς στο ΕΣΥ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, από την Τετάρτη, στα ιδιωτικά νοσοκομεία όπου εργάζονται. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των ελευθεροεπαγγελματιών ιδιωτών γιατρών και οδοντιάτρων καθώς και των φαρμακοποιών.

Το  Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην εμβολιαστική εκστρατεία θα μετέχει και ο γενικός πληθυσμός, αρχής γενομένης από τα άτομα ηλικίας 85 χρόνων και άνω.

 Τι πρέπει να προσέξουν όσοι κλείνουν ραντεβού ώστε να πάνε στο κοντινότερο κέντρο

Διευκρινίσεις για το σύστημα που άνοιξε χθες, ώστε να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους έδωσε  σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Κάνοντας σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν όλοι, όσοι θέλουν, εξήγησε κατ’αρχάς ότι, το ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 μπορούν να κλειστούν από τρίτο άτομο, χωρίς εξουσιοδότηση.

Ειδικότερα για όσους δεν μπορούν λόγω της κατάστασης της υγείας τους να μετακινηθούν, αν για παράδειγμα είναι κατάκοιτοι, εξήγησε ότι, θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας, σε δεύτερη φάση.

Οι πολίτες άνω των 85 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το sms με την ώρα και τον τόπο του ραντεβού τους. Στην περίπτωση και μόνο που συμφωνούν, θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να απαντήσουν πως το επιβεβαιώνουν. Διαφορετικά το ραντεβού χάνεται.

Διευκρινίσεις για ραντεβού και τυχόν λάθη

Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει την ώρα και τον τόπο του ραντεβού, δεν ισχύει το όριο των 72 ωρών και το ραντεβού μπορεί να αλλαχθεί μέσω του ΚΕΠ, του φαρμακείου ή της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό.

Όσο αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, στην πλήρη ανάπτυξή τους θα είναι 1018, τα οποία όμως προς το παρόν δε λειτουργούν στο σύνολό τους.

Ο υφυπουργός επίστησε την προσοχή στον ΤΚ που δηλώνεται – βάσει του οποίου γίνεται ο προσδιορισμός του εμβολιαστικού κέντρου του ενδιαφερόμενου – καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω λάθους έχει οριστεί κέντρο πιο μακριά από το κοντινότερο.

Τονίζοντας ότι, «και τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν», ανακοίνωσε πως, «για τα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπάρξουν κινητές μονάδες», ενώ εξήγησε πως όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας έχουν γίνει εμβολιαστικά κέντρα.

«Κανένας δεν θα μείνει χωρίς εμβόλιο», επεσήμανε.

Σε 18 νησιά της Ελλάδας ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί για τον κοροναϊό

Επιπλέον σε 13 νησιά θα μεταφερθούν τα εμβόλια στις επόμενες 2 εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έως το τέλος Ιανουαρίου.

Σε ποια νησιά ξεκινά από σήμερα ο εμβολιασμός:

Ρόδος

Κέρκυρα

Λέσβος

Χίος

Κως

Ζάκυνθος

Κεφαλλονιά

Σάμος

Λευκάδα

Σύρος

Νάξος

Σαντορίνη

Λήμνος

Κάλυμνος

Κύθηρα

Ικαρία

Λέρος

Κάρπαθος

Σε ποια νησιά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός έως το τέλος Ιανουαρίου:

Θάσος

Μύκονος

Πάρος

Αίγινα

Άνδρος

Τήνος

Σκιάθος

Σκόπελος

Μήλος

Σαλαμίνα

Πόρος

Σπέτσες

Καστελλόριζο

«Για τα υπόλοιπα νησιά έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο, για τη μεταφορά ακόμη και στα πολύ μικρά νησιά, από τις ένοπλες δυνάμεις, την πολιτική προστασία και το λιμενικό, ώστε έως μέσα Φεβρουαρίου να έχουμε μεταφέρει εμβόλια σε όλα τα σημεία της Ελλάδος», σημείωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας για τον κοροναϊό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Ναι» στο εμβόλιο λένε τρεις στους τέσσερις Έλληνες

«Ναι» στο εμβόλιο λέει το 74% των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll για την διαδικτυακή εφημερίδα POLITICAL.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, το 74% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί, με το 47% να δηλώνει κατηγορηματικά ΝΑΙ. Η πορεία της πανδημίας, τα χιλιάδες κρούσματα και οι νεκροί, αλλά και όλη η προσπάθεια επιστημόνων, πολιτικών, δημοσιογράφων να πείσουν σ’ αυτό το διάστημα για την αναγκαιότητα εμβολιασμού φαίνεται «να πιάνει τόπο».

Αναφορικά, με τις εκτιμήσεις των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το 56% δηλώνει αισιόδοξο για την οριστική αντιμετώπιση του κοροναϊού. Αυτό δηλώνει το 74,3% της Ν.Δ και το 71,9% του ΚΙΝΑΛ που είναι τα πιο αισιόδοξα κομματικά ακροατήρια, το 47,6% του ΣΥΡΙΖΑ, το 51,3% του Κ.Κ.Ε, το 44,4% του ΜΕΡΑ 25 και το 28,5% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην οποία εμφανίζεται το χαμηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας.