Ξεκινάει σήμερα η δεύτερη φάση του εμβολιασμού, η οποία αφορά τον γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα τους πολίτες των 85 ετών και άνω.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως τρέχει και το πρόγραμμα για ιδιώτες γιατρούς.

Ειδικότερα το απόγευμα σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού μόνο για όσους είναι πάνω από 85, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κατά τη τακτική ενημέρωσή σήμερα στο υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους θα περιγράψει αναλυτικά τους τρόπος με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Ωστόσο πληροφορίες και διευκρινίσεις την διαδικασία έδωσαν σήμερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, όσο και ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη του ενημέρωση  μίλησε με την πλατφόρμα εμβολιασμού,  η οποία σήμερα κάνει πρεμιέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε μάλιστα τους τρεις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

Για τον προγραμματισμό των ραντεβού ισχύουν τα εξής:

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και  το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο  κ. Ταραντίλης διευκρίνισε πως ο εμβολιασμός προχωρά με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια», προσθέτοντας πως η ταχύτητα των εμβολιασμών συνάδεις με τις δόσεις που έχουμε στη διάθεσή μας.

«Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών», ανέφερε.

Πότε θα αυξηθούν οι ημερήσιες δόσεις των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Σχετικά με το πλάνο αύξησης των καθημερινών εμβολιασμών στη χώρα μας, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως δύο πράγματα παίζουν ρόλο:

  • Να υπάρχουν επιπλέον δόσεις και να εντάσσονται στο σύστημα επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα.
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι με βάση τα έως τώρα δεδομένα ώστε να πετύχουμε τους στόχους.

Πρόσθεσε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό μέχρι τον Ιούνιο είναι να έχει πετύχει το πολυπόθητο 70%, ώστε να εξασφαλιστεί η ανοσία.

Η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι ικανοποιητική. Είναι στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Αν κοιτάξουμε και τις άλλες χώρες, στην Ελλάδα η κατάσταση έχει προχωρήσει βάσει και των δόσεων που έχουμε λάβει. Όσο έρχονται δόσεις, όσο εντάσσονται εμβολιαστικά κέντρα, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σύμφωνα με το πλάνο. Ο στόχος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το πολυπόθητο 70%».

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ραντεβού

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επανέλαβε πως στις 18:00 το απόγευμα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό.

«Φτιάξαμε όσο το δυνατόν περισσότερα κανάλια επικοινωνίας για όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας» ανέφερε, λέγοντας ότι εκτός από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, υπάρχουν και φυσικά κανάλια επικοινωνίας για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

Ειδικότερα, σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των άνω των 85 χρόνων συμπολιτών μας.

«Θα λάβουν προτεινόμενα ραντεβού που θα πρέπει να επιβεβαιώσουν. Αν δεν είναι επιθυμητά τα ραντεβού, χρησιμοποιούν άλλο κανάλι» είπε.

Στην άυλη συνταγογράφηση έχουν εγγραφεί σχεδόν 60.000 άνω των 85, ενώ συνολικά στην χώρα, οι άνω των 85 είναι περί το μισό εκατομμύριο.

Οδηγίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην αύλη συνταγογράφηση

«Οι άνω των 85 που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα με προτεινόμενο ραντεβού, ώρα, μέρος, εμβολιαστικό το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αποστέλλοντας τον ίδιο κωδικό με αυτό που έστειλαν το μήνυμα» επισήμανε.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν κάποιος δεν βολεύεται με το ραντεβού για εμβόλιο που του ήρθε, δεν απαντάει στο μήνυμα και είτε μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω του φαρμακείου και του ΚΕΠ της γειτονιάς του επιλέγει νέο ραντεβού για να εμβολιαστεί, επιλέγοντας την ώρα, την περιοχή και το εμβολιαστικό κέντρο που προτιμά.

«Κάναμε την κατανομή των ραντεβού με βάσει τις διευθύνσεις που ο κόσμος έχει δηλώσεις στην άυλη συνταγογράφηση. Επειδή κάποιος να βρίσκεται στο χωριό του ή κάπου αλλού, δώσαμε μια ευελιξία να μπορεί να επιλέξει το εμβολιαστικό κέντρο που θα πάει» συμπλήρωσε.

 Με προτεραιοποίηση ο εμβολιασμός – «Τιμωρία» για όσους δεν παρουσιαστούν ποτέ

Από την άλλη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε στην ΕΡΤ πως η γενική αρχή είναι: όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με κάθε τρόπο θα του δώσουμε τη δυνατότητα. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης, πρέπει να δούμε τον όγκο και τις περιοχές και θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι’ αυτό σήμερα το απόγευμα. Οι κάτω των 85 δεν υπάρχει λόγος να μπουν σήμερα στην πλατφόρμα.

«Υπάρχουν 11.000 σημεία στη χώρα. Θα υπάρχει δυνατότητα μίας αλλαγής στα ραντεβού, αν υπάρχει υπέρτερη ανάγκη αλλά πάντα 3 ημέρες πριν από την ημερομηνία του εμβολιασμού, γιατί θα έχει δρομολογηθεί να υπάρχουν τα εμβόλια. Τριάντα ημέρες μετά θα έχει δυνατότητα να ξαναμπεί στο σύστημα για ραντεβού, όποιος αδικαιολόγητα δεν παρουσιαστεί».

Για επάρκεια εμβολίων

Στην πορεία θα είναι και πιο απλά τα πράγματα. Γιατί από τις άλλες 5 εταιρίες  με τις οποίες έχει γίνει συμφωνία με την Ε.Ε. θα υπάρχουν εμβόλια της μίας δόσης. Εμείς είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε. που ενημερώνουμε ontime για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει. Μέχρι το Σάββατο που είχα εικόνα, είχαν γίνει 40.160. Ο σχεδιασμός μέχρι τον Μάρτιο είναι από την εταιρεία που μας προμηθεύει να έχουμε 1.255.000 δόσεις. Προχωρώντας, εκεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να γίνεται μεγάλος αριθμός εμβολιασμών.

Δεν κάνουμε διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια

Όσον αφορά το σενάριο να παραλάβουμε και εκτός της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβόλια, όπως έκανε η Γερμανία, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

«Η ΕΕ διαπραγματεύεται και μας δίνει τα εμβόλια. Δε μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες.»

Διευκρινίσεις για όποιον εμβολιάζεται

Παράλληλα, για τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως «όποιος εμβολιάζεται αυτόματα το σύστημα του δίνει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση σε 21 μέρες».

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%».

Τι απαντά η κυβέρνηση σε όσους μιλούν για καθυστερήσεις στον εμβολιασμό

Απάντηση σε όσους μιλούν για καθυστερήσεις στον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού έδωσε  ο Γ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως το 0,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ποσοστό που είναι το διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τις 28-29 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 45.000 εμβολιασμοί -σήμερα πλησιάζουμε τον αριθμό των 8.000 ημερησίως- και πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σταδιακά, με στόχευση, σύντομα, τους 30.000 ημερησίως.

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε τη σημασία της σταθερής ροής στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, όπως και της γεωγραφικής κατανομής: περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 50 νοσοκομεία ανά την επικράτεια είναι στην πρώτη γραμμή ήδη. Οι μεγάλες δόσεις θα φθάσουν άλλωστε το Φεβρουάριο, με στόχο να αναπτυχθεί ανοσία του πληθυσμού τους επόμενους μήνες, συμπέρανε.