«H επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο», ανέφερε στην πρώτη του ενημέρωση ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης προσθέτοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Όπως φαίνεται στους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία, ωστόσο, αποτελεί δυναμικό -και όχι στατικό- φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ τόνισε πως η «κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κάθε Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα συσκέπτονται, θα εισηγούνται μέτρα και στη συνέχεια θα γίνονται σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Όσον αφορά την έναρξη των δημοτικών σήμερα, ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε την δυνατότητα εμβολιασμού των εκπαιδευτικών σε ειδικά κέντρα.

Ανέφερε πως έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού από γονείς έξω από τα σχολεία.

Σχετικά με την πλατφόρμα εμβολιασμού, σήμερα κάνει πρεμιέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε μάλιστα τους τρεις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

Για τον προγραμματισμό των ραντεβού ισχύουν τα εξής:

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και  το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο εμβολιασμός προχωρά με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια», προσθέτοντας πως η ταχύτητα των εμβολιασμών συνάδεις με τις δόσεις που έχουμε στη διάθεσή μας.

«Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών», ανέφερε.

Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε αν θα γίνει άρση των μέτρων ή όχι

«Στόχος της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό μέχρι τον Ιούνιο είναι να έχει πετύχει το πολυπόθητο 70%, ώστε να εξασφαλιστεί η ανοσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σύστημα. Πρώτα γίνεται η συλλογή των δεδομένων, στη  συνέχεια οι ειδικοί εισηγούνται και μετά λαμβάνονται αποφάσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το αν περιμένουμε άρση μέτρων στο τέλος της εβδομάδας.

Πότε θα αυξηθούν οι ημερήσιες δόσεις των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Σχετικά με το πλάνο αύξησης των καθημερινών εμβολιασμών στη χώρα μας, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως δύο πράγματα παίζουν ρόλο:

Να υπάρχουν επιπλέον δόσεις και να εντάσσονται στο σύστημα επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι με βάση τα έως τώρα δεδομένα ώστε να πετύχουμε τους στόχους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από