Οι περισσότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει πλήθος… σημαιών.

Υπάρχει η ελληνική σημαία, υπάρχουν και οι σημαίες που πρόσφεραν τα παιδιά από το Καστελλόριζο και τη Μεγίστη στην Πρόεδρο. Δεν υπάρχει όμως η σημαία της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Υπάρχει όμως τέτοια σημαία;

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», η Προεδρία της Δημοκρατίας ουδέποτε είχε δική της σημαία. Ούτε λάβαρο. Απλούστατα αυτή την μπλε σημαία με το εθνόσημο στη μέση, που βλέπατε στην τηλεόραση, την είχε «εφεύρει» και την είχε τοποθετήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο γραφείο του, ο προηγούμενος Προέδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην αρχή την εμφάνιζε μόνον όταν είχε επισκέψεις από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Εν συνεχεία έμεινε εκεί ως μόνιμο ντεκόρ του προεδρικού γραφείου, ωσάν η Προεδρία να είχε ανάγκη δικής της σημαίας, διαφορετικής από τη σημαία του κράτους.

Αυτά μου είπαν αρμοδίως και αυτά σας μετέφερα. Ωστόσο…

Η Πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφαίρεσε τη σημαία αυτή λέγοντας ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει δική της σημαία, έχει μόνον την ελληνική σημαία. Και αυτή τοποθέτησε στο γραφείο της. Άλλωστε τα εθνόσημα υπάρχουν παντού στην Προεδρία της Δημοκρατίας ακόμα και στα ποτήρια και στα μαγειρικά σκεύη που εμφανίζονται στα επίσημα δείπνα.

Τα καριοφίλια της επανάστασης εξακολουθούν να βρίσκονται στο γραφείο της σε άλλη όμως θέση. Άλλωστε ο κάθε Πρόεδρος δικαιούται να διακοσμεί όπως θέλει το γραφείο του.

Ο Κάρολος Παπούλιας για παράδειγμα είχε στο Προεδρικό Μέγαρο μέσα στο γραφείο του ένα… κόκπιτ ενός Φάντομ, ο Κωστής Στεφανόπουλος νομικά βιβλία, ο Προκόπης Παυλόπουλος έφερε τα βιβλία και την επίπλωση που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ήταν Πρόεδρος, συν πολλές εικόνες της Παναγίας και τη σημαία «λάβαρο» της Προεδρίας (που δεν υφίσταται). Αλλά η μοναδική Πρόεδρος που έφερε… pet στο Προεδρικό (τη γατούλα «Καλυψώ») είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.