Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε υπέρ της παράτασης του πανεθνικού lockdown.

Νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα Bild είχε αναφέρει, χωρίς να επικαλεσθεί πηγή, πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν το lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων πρόκειται να συζητήσουν νέα μέτρα αύριο, Τρίτη.

«Λόγω του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων, είναι απαραίτητο να παραταθούν τα μέτρα και οι περιορισμοί. Υπάρχει σήμερα ο μέγιστος αριθμός ασθενών από κοροναϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθούν τα κρούσματα και να διατηρηθούν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε τα μέτρα πολύ νωρίς και στη συνέχεια να ξαναβρεθούμε προ δύσκολων καταστάσεων σε λίγες εβδομάδες. Την Τρίτη, η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα συζητήσουν το μέλλον των μέτρων του lockdown. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί για πόσο καιρό και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραταθούν», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί

«Πιστεύω επίσης ότι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να παραμείνουν κλειστοί. Αυτό είναι δύσκολο για τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και εδώ ισχύουν τα εξής: είναι ευκολότερο για όλους τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα περισσότερο, από το να ανοίξουν και στη συνέχεια να το ξανασυζητάμε κάποια στιγμή σε μερικές εβδομάδες. Είναι πιο εύκολο να παρατείνουμε το κλείσιμό τους μετά τις διακοπές παρά να τα κλείσουμε αργότερα», τόνισε.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός υποσχέθηκε ότι «όλοι οι κάτοικοι των γηροκομείων θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο τον Ιανουάριο. Και θέλουμε και θα το επιτύχουμε μαζί με τα ομοσπονδιακά κρατίδια».

Οι εμβολιασμοί

Ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε επίσης την ταχύτητα των εμβολιασμών στη Γερμανία απέναντι στην κριτική την οποία ασκούν το (συγκυβερνών) Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), η αντιπολίτευση και οι γιατροί.

«Οι εμβολιασμοί γίνονται ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, αφού 1,3 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου είχαν παραδοθεί στα ομοσπονδιακά κρατίδια μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν παραδοθεί συνολικά 4 εκατομμύρια δόσεις από την εταιρεία Biontech. Αυτές είναι ακριβώς οι ποσότητες που είχα ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες, με την επισήμανση ότι θα είχαμε ελλείψεις στην αρχή και ότι ως εκ τούτου πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες. Ο εμβολιασμός γίνεται σε γενικές γραμμές καλά. Ήταν καλά προετοιμασμένος στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και στα κέντρα εμβολιασμού. Στην πράξη τα πάντα πάνε όπως θα έπρεπε. Φυσικά θα ήταν καλύτερο να έχουμε περισσότερα εμβόλια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητά με την Biontech και το κρατίδιο της Έσσης για το πώς θα δημιουργηθεί μια πρόσθετη εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη του Μάρμπουργκ ήδη τον Φεβρουάριο», τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ